Početna » ОВИ ПЕНЗИОНЕРИ ИМАЈУ ПРАВО НА НОВЧАНУ НАKНАДУ ЗА ТУЂУ НЕГУ И ПОМОЋ: Потребно је да испуњавате ДВА УСЛОВА

ОВИ ПЕНЗИОНЕРИ ИМАЈУ ПРАВО НА НОВЧАНУ НАKНАДУ ЗА ТУЂУ НЕГУ И ПОМОЋ: Потребно је да испуњавате ДВА УСЛОВА

Право на новчану накнаду за помоћ и негу другог лица има осигураник и корисник пензије

од Паланка данас
0 Коментар

ПИО Фонд одговара на питања својих корисника па је тако једном од њих дао и прецизан одговор везано за накнаду за туђу негу и помоћ.Наиме, корисник наводи да је у инвалидској пензији већ неколико година а да ме је и признато право на новчану накнаду за туђу негу и помоћ.

Њега интересује да ли има право да прима и увећани додатак за туђу негу и помоћ јер му се здравствено стање погоршало.

Kорисник који је по прописима о ПИО остварио право на новчану накнаду за помоћ и негу другог лица, може остварити право на увећани додатак за помоћ и негу, ако испуњава услове из Закона о социјалној заштити. По Закону, право на увећани додатак за помоћ и негу може да оствари лице које има утврђен проценат телесног оштећења 100 одсто по једном основу или ако има органски трајни поремећај неуролошког и психичког типа.

Такође, то се односи и на лице код кога је утврђена потреба за помоћи и негом, а које има више оштећења, с тим да степен телесног оштећења износи 70 и више процената по најмање два основа.

Захтев се подноси надлежном центру за социјални рад према месту пребивалишта корисника пензије, који одлучује о праву и врши исплату увећаног додатка за помоћ и негу другог лица, наводи ПИО Фонд.

Иначе, право на новчану накнаду за помоћ и негу другог лица има осигураник и корисник пензије коме је због природе и тежине повреде или болести неопходна помоћ и нега за обављање радњи ради задовољавања основних животних потреба. По Закону о пензијском и инвалидском осигурању, право, практично, имају само непокретни, слепи и они који без туђе помоћи не могу да се хране, облаче, нити крећу по кући, као и они који су на дијализи.

Kада орган вештачења Фонда процени да здравствено стање може да се побољша, заказује се контролни преглед. Kориснику који се без оправданих разлога не одазове на заказани контролни преглед, исплата ове накнаде се обуставља.

Накнада за помоћ и негу другог лица износи 26.055,06 динара, а прима је око 76.000 корисника. Ова исплата није условљена висином других примања.

Новчана накнада за помоћ и негу другог лица одређује се у висини износа усклађене новчане накнаде за помоћ и негу другог лица затечених корисника у Фонду запослених на дан 10. април 2003. године, усклађује се на исти начин као и пензије и није условљена висином других примања.

Накнаду можете примати на текући рачун, на рачун установе у којој сте смештени, на девизни рачун у складу са споразумом о социјалном осигурању (ако имате пребивалиште ван територије Републике Србије) и преко овлашћеног лица.

Право на новчану накнаду за телесно оштећење имају осигураници код којих је, због повреде на раду или професионалног обољења, дошло до губитка или битнијег оштећења појединих органа или делова тела.

Висина новчане накнаде за телесно оштећење износи 10.855,98 динара и одређује се, у зависности од утврђеног процента телесног оштећења од 30% до 100% (о чему одлучује орган вештачења Фонда), од основа утврђеног прописима који су се примењивали до 9. априла 2003. године и усклађује се на исти начин као и пензије.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept