Početna » ОВО СУ НАЈЈАЧА СУЈЕВЕРЈА ОД KОЈИХ СРБИ ЗАЗИРУ: Сви раде 1 ствар да би избегли НЕСРЕЋУ, а ево шта ЗНАЧЕ!

ОВО СУ НАЈЈАЧА СУЈЕВЕРЈА ОД KОЈИХ СРБИ ЗАЗИРУ: Сви раде 1 ствар да би избегли НЕСРЕЋУ, а ево шта ЗНАЧЕ!

Сујеверје се током векова дубоко укоренило наше друштво, да многи несвесно обајваљу неке радње готово свакодневно

од Паланка данас
0 Коментар

Да ли сте себе ухватили да се враћате уназад ако вам је црна мачка прешла пут, или да куцнете у дрво три пута? Ово су само нека од сукеверја која су удбоко укорењена у српском народу, а и данас можемо врло често чути, посебно од наших старих, да не би требало да радимо неке ствари, јер доносе несрећу.

Међутим, често и несвесно радимо неке ствари, а већина нас се није запитала како су сва та веровања да одређене ситуације доносе некоме срећу или несрећу.
Шта значу сујеверје?

Представља квазирелигијска и неразумна веровања да су збивања у будућности узрокована одређеним радњама, без логичног узрочно/последичног односа између чињења тих радњи и догађаја у будућности.

НАЈПОЗНАТИЈА СУЈЕВЕРЈА KОД СРБА СУ:

Број 13

Страх од броја 13 вуче корене из нордијске митологије. У чувеној причи 12 богова је позвано да присуствује вечери у Валхали, граду богова. Тада је Локи, бог сукоба и зла упао на вечеру, повећавши број присутних на 13, а драма коју је изазвао утицала је на то да број 13 буде познат као проклет број.

Са друге стране, страх од петка 13. води порекло из хришћанства јер се верује да је Христ зарапет управо на овај дан, а број гостију на тајној вечери био је 12, са Јудом као 13. гостом.

Пролазак испод мердевина

Прича да пролазак испод мердевина доноси несрећу настала је пре 5000 година у Старом Египту.

Мердевине наслоњене на зид формирају троугао који су Египћани сматрали тројством богова и пролазак кроз њега сматрао се скрнављењем ове светиње.

„Да куцнем у дрво…“

Често кад говоримо о неким добрим стварима, имамо обичај да куцнемо у дрво да зли духови не би срећу претворили у несрећу.

Овај обичај води порекло од паганских племена која су обожавала дрвеће, а неки од њих су дрвеће користили за пророчанства. Верски ритуали које су упражњавале одређене племенске заједнице били су незамисливи без дрвећа, а Kелти су сматрали да у дрвећу живе духови и богови.

Звезда падалица

Велики хеленски астроном Птоломеј сматрао је да су звезде падалице знак да богови вире са неба, па су тако људи кад год виде звезду падалицу замишљали жељу, не би ли је неки бог услишио, а ова пракса се одржала до данас.

Прекрштање прстију

Ова сујеверна радња најчешће се користи у свету и представља знак наде или жеље за одређеним исходом. Порекло прекрштања прстију налазимо у хришћанству и сматра се да су том радњом духови спречени да нам униште шансу за срећом.

Црна мачка доноси несрећу

Од свих мачака, црне су ипак повезиване са највише празноверних прича. Док су древни Египћани веровали да мачке доносе срећу, људи средњевековне Европе сматрали су мачке ђавољим бићима и прерушеним вештицама.

Ако вам црна мачака препречи пут то је сигуран знак да вас посматра сам ђаво. Према хршћанском веровању црна мачка на вашем путу ствара злу препреку између вас и Бога. И данас многи верују да ће им се ако им црна мачка препречи пут тог дана десити несрећа, па се враћају седам корака уназад или три пута пљуну на под.

Сломљено огледало и седам година несреће

Постоји много теорија о томе где је настало ово веровање, а једна од њих је да се сматрало да одраз лика представља друго ја и да се разбијањем одраза повређује душа човека.

Стари Римљани су веровали да се живот човека обнавља сваких седам година, па је потребно толико да прође да би се човек опоравио од повређивања насталим услед разбијања свог одраза.

Друга теорија је заснована на практичним разлозима јер су огледала раније била јако ретка и скупа па би био проблем набавити ново ако се постојеће огледало разбије.

Не окрећите хлеб наопако

Ово сујевјерје може уско да се повеже са религијом, што представља парадокс, јер хлеб осликава тело Исусово. Kао последице појављују се: несташица новца (самим тим и хране), појављивање брадавица на руци којом је окренут, а ако се хлеб не врати назад цео дан ће бити наопак и у екстремнин случајевима болест и смрт најмлађег члана породице.

Kада не попијеш сок или воду који су ти послужени у гостима, остављаш домаћину свађу у кући

Једно од насумичнијих веровања са ове листе је управо ово. Не знамо зашто али, по народном веровању, уколико не попијете до краја пиће које вам је домаћин сипао оставићете му свађу у кући. У неким крајевима је веровање исто али уместо свађе остављате такозване злотворе, који вероватно чине зло у кући.

Непоједена храна у тањиру слути на рат и гладовање

Уколико сте у гостима и толико сте сити да једноставно не можете више да узмете ни један једини залогај, честитамо, управо сте изазвали ратне сукобе. Шалу на страну али ово сујеверје потиче из турбулентне историје овог простора, који је кроз векове био у константним сукобима. Глад је била доста честа појава у Срба те је сваки залогај био вредан.

Седети на ћошку стола током јела

Према веровању, онај ко то ради неће се оженити (удати).

Звиждање у кући

Приликом обављања овога чина призивају се мишеви и пацови у кућу, а они могу да направе велику штету у дому.

Црвени конац око руке

Носи се против урока и магије. Обично се ставља деци. Посебно је потребно да некрштена деца носе црвени конац око руке јер су подложнија уроцима и злим чинима.

Не стављај торбу на под јер нећеш имати новца

Ово сте макар једном сигурно чули од маме или баке. Долазите уморни са седмог часа и коначно бацате торбу са леђа спремни да је оставите на поду до јутра. Међутим, како би она дотакла тло, мајка или бака би Вас упозориле да је истог тренутка подигнете јер ћете у супротном имати лоше оцене. Ово сујеверје важи и за обичне торбе, јер ако их не подигнете, нећете имати новца.

Kуцање у дрво

Људи куцају у дрво углавном након што кажу нешто позитивно или негативно како не би изазвали судбину. Тиме желе да сачувају себе и ближње од зле силе која ће им донети несрећу.

Потковица

Верује се да број рупа у потковици одређује да ли ће неко бити богат, да ли ће се оженити и слично.

Гребање шерпе

Ако девојка, која спрема неку храну, загребе мало по шерпи у којој је мутила колаче, верује се да ће јој на свадби падати киша.

Певање током јела

Током јела се не сме превати, јер се веровало да ко то ради за време оброка, ожениће се луду девојком или човека.

 

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept