Početna » ПОПУСТ САМО ЗА НАЈМАЊЕ БРОЈЕВЕ: Трговци сезонско снижење користе да се реше залиха

ПОПУСТ САМО ЗА НАЈМАЊЕ БРОЈЕВЕ: Трговци сезонско снижење користе да се реше залиха

ТРГОВЦИ се досетили како да сезонско снижење искористе да би се решили залиха и остварили добро зараду. Потрошачи се све више жале да на попусту не могу да нађу одговарајућу величину одеће, јер у понуди има само најмањих и највећих бројева, као што су ХХS, ХS, ХХL и ХL. У Националној организацији потрошача Србије (НОПС) наводе да се током снижења све више потенцирају производи који одговарају мањем броју грађана.

– То су углавном веома велике или изузетно мале величине – каже за „Новости“ Марко Драгић из НОПС-а. – Трговци то раде да би и даље имали велику зараду на роби који се највише продаје, а истовремено се ослободили залиха производа за којима је мања тражња. Притом, искористе и да кроз рекламу о великим попустима привику већи број потрошача.Он објашњава да таква пракса не спада у прекршај, већ је то маркетиншки трик и мамац за купце. Како указује, потрошачи су, од 25. децембра када је кренуло сезонско снижење и током празничне шопинг грознице, највише притужби имали на то што попусти нису били реални.

– Висина снижења која је назначена није била исправно обрачуната – објашњава Драгић. – Осим тога, веома мали број производа је био на попусту који је оглашен. Најмање једна петина робе мора да буде обухваћена висином снижења која је назначена. Ако је понуђена роба у занемарљивој количини или са циљем да се потрошач наводи на куповину друге врсте производа, онда је то прекршај.

Како наводи, млађа популација има више приговора на онлајн куповину, а старија за шопинг у продајним објектима. Многе купохоличаре привукла је оглашена висина снижења, па нису водили рачуна да одаберу производ који им одговара. Читатељка „Новости“ Марија Васић из Београда пазарила је ћебе у продавници, али када је дошла кући схватила је да је узела мању величину од оне која јој је потребна.

– Када сам отишла да заменим, продавачица је одбила – пожалила се Васићева. – Када сам стигла кући и отворила, одмах сам схватила да сам направила грешку и да ми треба веће ћебе. То сам и рекла продавачици, међутим она није хтела да га замени.

У НОПС-у објашњавају да трговац према закону није у обавези да замени производ нити да врати новац, ако је он исправан и без грешке, а купац то тражи због неодговорајуће боје или величине или се једноставно предомислио и жели нешто друго.

– То је питање добре воље трговца и пословне праксе компаније – прецизира Драгић. – Тако да већина њих излази у сусрет потрошачима и омогућава им да замене производ или им враћа новац. То раде у настојању да сачувају купце.

Ситуација је другачија када је у питању онлајн куповина. Уколико потрошачи пазаре путем интернета, онда имају право да одустану од куповине без икаквог образложења у року од 14 дана.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept