Početna » ПОРАЖАВАЈУЋЕ! 2021. године у Србије од рака оболело 41.784 особе, број умрлих ће вас оставити у сузама

ПОРАЖАВАЈУЋЕ! 2021. године у Србије од рака оболело 41.784 особе, број умрлих ће вас оставити у сузама

У свету је 2020. године од рака оболело више од 19 милиона људи, а умрло 10 милиона

од Паланка данас
0 Коментар

У Србији је 2021. године од рака оболело 41.784 особе, а 19.979 умрло, саопштено је данас у Београду на конференцији поводом Светског дана борбе против рака.У свету је 2020. године од рака оболело више од 19 милиона људи, а умрло 10 милиона.

По проценама, до 2040. године број новооболелих повећаће се на 30 милиона, а број умрлих на 16 милиона годишње.

Директор Института за онкологију и радиологију Србије Милан Жегарац рекао је на скупу „Заједно покрећемо промене“ да се у тој установи годишње лечи 13.000 пацијената.

„Највећи проблем су недостатак простора и велики број пацијената у односу на расположиве капацитете. Током 2023. оформљене су нове дневне болнице, реновиран простор на неколико одељења, набављена нова опрема, уведене нове методе на нуклеарној медицини и радиотерапији и отпочела је примена иновативних лекова додатих на листу РФЗО“, рекао је Жегарац.

Навео је да се у Институту годишње обави 7.500 операција и да је дневно по 400 пацијената на зрачењу.

Руководилац клинике за интернистичку онкологију Даворин Радосављевић је рекао да је Републички фонд за здравствено осигурање спровео значајно проширење листе лекова у Србији.

„На листу су ушли савремени лекови за неке од најучесталијих малигних болести као што су рак плућа, рак дојке, рак дебелог црева као и адјувантна терпија за меланом у трећем стадијуму. ИОРС и УМОС настављају активности за унапређење листе лекова новим лековима са најзначајнијим учинком“, рекао је Радосављевић.

Он је истакао значај децентрализације места примене лекова на секундарни ниво, у сврху доступности и едукације пацијената, а и ради растерећења Института да би се одржао квалитет лечења.

Председница Удружења „Европа Дона Србија“ Мирјана Бранковић – Магић је навелада је то удружење у септембру 2023. године организовало у Београду међународну ;“Трку за оздрављење“, посвећену оболелима од рака дојке.

За ову годину најавила је иницијативу коју ће подржати и остали чланови Радне групе за подршку пацијентима ИОРС, за доступност дијагностике и лечења, укључујући иновативне лекове, не само у великим онколошким центрима већ и у примарној и секундарној здравственој заштити.

Председница удружења Женски центар „Милица“ Весна Бонџић је рекла да у оквиру амбуланте Дома здравља Стари Град у Београду од 2. фебруара 2023. ради Национални центар за подршку и едукацију оболелих од рака дојке и рака грлића материце.

„У 2024. години радићемо на иницијативама за децентрализацију примене онколошких терапија, обезбеђења 100 одсто боловања за онколошке пацијенте првих шест месеци и организовању превоза за пацијенте на зрачењу“, рекла је Бонџић.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept