Početna » ПРОДАЈА НЕКРЕТНИНЕ ПОД ТЕРЕТОМ ПЛОДОУЖИВАЊА-ПРАВНИ АСПЕКТ

ПРОДАЈА НЕКРЕТНИНЕ ПОД ТЕРЕТОМ ПЛОДОУЖИВАЊА-ПРАВНИ АСПЕКТ

Приликом куповине некретнине, важно је обратити пажњу на евентуална оптерећења или терете који се могу везати за њу. Један од таквих терета је плодоуживање, које може бити повезано са одређеним некретнинама чак и када су на продају.

од Паланка данас
0 Коментар

Плодоуживање је правно право које омогућава некоме да користи и ужива у туђој имовини (попут становања у стану, коришћења пословног простора или обраде земљишта) и да прикупља плодове те имовине (попут прихода од закупа) без смањења вредности саме некретнине или промене њеног намена.Према речима Александре Андрејић, адвоката из агенције Цитyеxперт, могуће је продати некретнину под теретом плодоуживања. Међутим, шансе да пронађете купца који ће бити спреман да купи некретнину са овим теретом су готово никакве. Због тога се препоручује да се плодоуживање уклони из регистра непокретности пре него што се некретнина прода, пише Бизнис.рс

Плодоуживање је лични терет који оптерећује власника некретнине. Продаја може да се обави и без сагласности плодоуживаоца, који ће и даље имати иста права чак и када се некретнина прода другом власнику. У многим случајевима, плодоуживаоц може бити преминуо, али право плодоуживања остаје уписано у регистру непокретности. У таквим ситуацијама, терет се може уклонити подношењем захтева надлежном органу уз приложени извод из матичне књиге умрлих за плодоуживаоца и плаћањем прописане таксе.

Ако је плодоуживаоц још увек жив, он мора да се одрекне свог права плодоуживања путем изјаве оверене код нотара. Оверена изјава ће се затим доставити надлежном органу за регистар непокретности ради уклањања терета.

Због тога је важно да проверите постојање терета на некретнини пре него што је купите. Ако се плодоуживаоц одрекне свог права и терет се уклони из регистра непокретности, можете сигурно одлучити да купите ту некретнину, започнете процес куповине и на крају уживате у свом новом дому, саветује адвокат Александра Андрејић из агенције Цитyеxперт.

Издавање некретнине са теретом: Kада се некретнина издаје у закуп, плодоуживаоц има право да користи и изнајми ту некретнину без посебне сагласности власника. Међутим, плодоуживаоц нема право располагања и не може продати некретнину која је предмет плодоуживања.

У случају наслеђивања, особа може одлучити да расподели своју имовину за живота и задржи право плодоуживања на одређеним некретнинама за себе, свог брачног партнера или неког другог. Такође, претходни власник може уговором задржати право плодоуживања, употребе или становања у својој некадашњој некретнини, на одређени период или доживотно. Уговор мора бити сачињен у писменом облику и оверен у суду.

Правна несигурност у вези са плодоуживањем: Важно је напоменути да плодоуживање није регулисано позитивним правним прописима. Након завршетка Другог светског рата, донет је Закон о неважности правних прописа донетих пре 6. априла 1941. године и за време непријатељске окупације. Тим законом је укинут правни систем Kраљевине Југославије и престали су да важе сви прописи који су били на снази до 6. априла 1941. године.

„Сви закони, уредбе, наредбе, правилници и други прописи проглашени су ништавним. До данас, овај правни институт није поново регулисан, што ствара правну празнину. Очекује се да ће нови Грађански законик Републике Србије поново регулисати овај важан институт. Иако се ради о значајном правном институту који се често примењује, остао је нерегулисан услед одлука претходног правног система, што је довело до бројних проблема. Због тога с нестрпљењем очекујемо нову кодификацију грађанског права“, закључује адвокат Александра Андрејић из агенције Цитyеxперт.

Напомена: Овај чланак је намењен само у информативне сврхе и не треба га тумачити као правни савет. За конкретне правне савете у вези са трансакцијама некретнина и плодоуживањем, препоручује се консултовање адвоката специјализованог за ове области.

Извор БизнисPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept