Početna » САЊАТЕ ДА ПРОПАДАТЕ ИЛИ ВАМ СЕ ТРЗНЕ ТЕЛО У СНУ?

САЊАТЕ ДА ПРОПАДАТЕ ИЛИ ВАМ СЕ ТРЗНЕ ТЕЛО У СНУ?

од Паланка данас
0 Коментар

Да ли вам се некада десило да током сна “пропаднете”, било да трзнете ногом као да сте пали са неке висине или упаднете у неку дубоку рупу? Требате знати да нисте једини.

Већина људи ово описује како изненадни осјећај спотицања, скока или пада у празнину, праћеног трзајем тела, грчевима у мишићима или чак осећају непокретности.

Неки после тога једноставно наставе да спавају, али многи се уплаше, јер им срце убрзано куца, па се забрину шта им се и зашто то дешава, пишу “Новости.рс”.

Стручњаци ово називају миоклонички трзај. Kада спавамо, пролазимо кроз неколико циклуса спавања, а сваки се састоји од четири стадијума. Осећај пропадања се догађа током прве фазе сна.

Једна од теорија каже да током спавања мозак парализује мишиће, а након буђења они се стисну, што ствара осећај падања или плутања. Мозак се понекад збуни и помисли да пропадамо, па се мишићи напну како бисмо се лакше “ухватили” за нешто пре него што сасвим паднемо.

Неки сматрају како се иза овога крије несигурност у животу, а посебно се догађа након стресног дана. Сматра се како ова психолошка појава утиче на седам од десет особа у неком тренутку њиховог живота.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept