Početna » СЕТВА ПШЕНИЦЕ

СЕТВА ПШЕНИЦЕ

од Паланка данас
0 Коментар

 

Време и густина сетве утичу на развиће биљака, полегање, ефикасност коришћења храњивих материја, време жетве и принос. Препоручене технологије :
1. Користити само сертификовано семе, без примеса, уједначено по маси и крупноћи, клијавости преко 90%.

2. Приликом дораде семена или непосредно пре сетве пшенице, може се урадити инокулација семена микробиолошким инокулантима. Избор инокуланта зависи од циља : третирање семена бактеријама продуцентима биљних хормона ради стимулације и увећања масе корена што повећава унос воде и храњивих материја у
биљку. Третирање семена ради повећања отпорности биљке на стресне услове средине и отпорности према патогенима, или примена азотних и фосфорних микробиолошких ђубрива чије бактерије претварају неприступачне облике азота и фосфора у за биљку, доступне облике.

3. Високе приносе данашњих сорти пшенице је могуће добити ако се поштују препоруке произвођача семена а које се односе на сетвене норме. Код већине сорти препоручена норма сетве је 400-600 клијавих зрна по м2 што одговара количини семена од 220-260 кг/ ха.

4. Сорте које формирају мањи хабитус и које се мање бокоре, сејати на већу густину.

5. У условима суше смањити норму сетве, односно број биљака по м2 од препоручене за одређену сорту. На тај наћин се подстиче интезивније бокорење.

6. У условима наводњавања густина сетве може бити за 10-20 % већа од препоручене, али водити рачуна због могућности полегања.

7. Сетву обавити у оптимално време (5. октобар -25. октобар), али пошто се у пракси сетва често одужи, пшеница се може сејати и до 15. новембра. Сетвом у оптималном року , биљке ће бити спремније за преживљавање, боље ће се укоренити , коренов систем ће бити дубљи, бокорење интензивније и формираће већи број класова по м2 што је кључно за стабилност приноса.

8. Касна сетва значајно скраћује период припреме усева за зиму што доводи до нижих приноса. У случају касне сетве повећати норму сетве да би се компезовало слабије бокорење, и то за 10 % на сваких десет дана закашњења.

9. Сетву обавити када је садржај влаге у земљишту 60-80% пољског водног капацитета. У случају недостатка влаге у моменту када су клијанци стари 4-5 дана, долази до њиховог сушења.

10. Сетву обавити машинским у редове са растојањем од 10-15 цм у зависности од сејалице.

11. Брзину сејалице одржавати уједначеном, 7-9 км/х.

12. Семе посејати на дубину од 3 до 5 цм. У сушним подручјима пшеницу сејати мало дубље, на око 5 до 5.5 цм.

13. У интензивној производњи, ваљање пшенице је обавезна мера после сетве, јер се на тај начин постиже бољи контакт семена са земљиштем, а тиме, брже и уједначеније ницање и укорењавање.

Сања Миловановић Миленковић

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept