Početna » Si na sastanku sa Šolcom: Kina ne učestvuje u ratu u Ukrajini

Si na sastanku sa Šolcom: Kina ne učestvuje u ratu u Ukrajini

од Паланка данас
0 Коментар

Kineski šef države i vlade Si Đinping je u razgovoru sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) u utorak naglasio da Kina ne učestvuje u ratu u Ukrajini.

Kina nije strana (u ratu) i ne učestvuje u ukrajinskoj krizi, navodi se u saopštenju izdatom u Pekingu posle sastanka dvojice lidera.Umesto toga, Kina se uvek „na svoj način zalagala za mirovne pregovore“, rekao je Si, prema saopštenju.

Peking podržava međunarodnu mirovnu konferenciju „u dato vreme“ koju, međutim, moraju da prihvate Rusija i Ukrajina, rekao je Si.

Moskva je već otkazala svoje učešće na mirovnoj konferenciju u Švajcarskoj koja se planira za jun. Kina još nije odgovorila na poziv Švajcarske.

Nemački kancelar u utorak završava trodnevnu posetu Kini, višečasovnim razgovorima sa Sijem i premijerom Li Ćangom.

Šolc je pred razgovor sa Sijem naglasio da ruska agresija na Ukrajinu i veliko naoružavanje Rusije imaju veoma značajne negativne posledice na bezbednost u Evropi.

„Direktno utiču na naše suštinske interese. Neposredno štete celokupnom međunarodnom poretku jer krše princip Povelje Ujedinjenih nacija, princip nepovredivosti državnih granica.“

Šolc je podsetio da je tokom svoje poslednje posete Kini zajedno sa Sijem jasno stavio do znanja da ne treba pretiti upotrebom nuklearnog oružja.

Si je na početku sastanka rekao da se zalaže za tesnu saradnju Kine i Nemačke.

„Zajedno možemo da Zemlji donesemo više stabilnosti i bezbednosti“, rekao je Si, prema zvaničnom prevodu.

„Dok god se držimo principa uzajamnog poštovanja, nalaženja rešenja uprkos razlikama i dok god učimo jedni od drugih bilateralni odnosi mogu da se dalje stabilno razvijaju.“

Si je ocenio da je počela „nova epoha turbulencija i nemira“ u kojoj mogu da se uvećaju rizici za čitavo čovečanstvo. „Da bi se ova pitanja rešila, neophodno je da preovlada saradnja velikih sila.“

U tom smislu je važna stabilna saradnja velikih privreda Nemačke i Kine. Dve ekonomije „ne samo da su na zajedničkom evroazijskom kontinentu već imaju veliki uticaj na ceo svet“, rekao je Si.

Nemački kancelar je pred sastanak govorio i o zaštiti klime i da se zalaže za trgovinski sistem zasnovan na pravilima, kakav oličava Svetska trgovinska organizacija (STO).

„I Kina i Nemačka su trgovinske nacije koje imaju velike koristi od STO. Posvećeni smo jačanju pravila za globalnu trgovinu i njihovom daljem razvoju zajedno sa ostalim članicama STO.“Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept