Početna » СТИЖУ НОВЕ СУПЕРЋЕЛИЈСКЕ ОЛУЈЕ: Ови делови Србије биће у среду на удару

СТИЖУ НОВЕ СУПЕРЋЕЛИЈСКЕ ОЛУЈЕ: Ови делови Србије биће у среду на удару

МЕТЕОРОЛОГ Марко Чубрило тврди да иако су у Србији температуре неспорно високе, ово ипак није најтоплије лето икада, штавише, да је мање топло у односу на претходно, као и да екстремно високих температура у Србији неће бити.

од Паланка данас
0 Коментар

– Ово лето је мање топло у односну на прошло. Екстремно високе температуре изнад 40 и више степени неће бити код нас, бар не тамо где се температура мери метеоролошки коректно – рекао је Чубрило.

Ипак, оно од чега прети опасност јесу суперћелијске олује од којих је недавно једна већ погодила север земље, а њихови налети се могу поново очекивати у скорије време.– Кад било која количина влаге дође на овако врелу подлогу реакција је бурна и добија се тај ефекат суперћелијских олуја. То су знатно снажније и дуготрајније непогоде од оних на које смо навикли. Ова која је била пре неколико дана је почела у Словенији, прешла је у Хрватску, затим је захватила север Србије, ушла у Румунију и тек онда се распала. Значи говоримо о систему који је трајао безмало пола дана. То су суперћелијске олује – рекао је Чубрило и додао:

– Облачни системи се дижу јако високо на преко 10-15 хиљада метара. Ту противградна одбрана не може много да уради, јер су то страховито моћни системи. Могу и стотину ракета бити испаљене, али ефекат штете може бити само умањен, не и сасвим поништен. Нажалост, у среду можемо имати још једну ситуацију која може бити проблематична, поготово на северу наше земље, у Војводини, северној Шумадији и у околини Београда. На прегрејану подлогу биће јаких пљускова као и услова за суперћелијске олује.

(Курир)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept