Početna » СТРОЖИЈИ КОДЕКС ПОЛИЦИЈСКЕ ЕТИКЕ ЗА ПОЛИЦАЈЦЕ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

СТРОЖИЈИ КОДЕКС ПОЛИЦИЈСКЕ ЕТИКЕ ЗА ПОЛИЦАЈЦЕ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

од Паланка данас
0 Коментар

Влада Републике Србије је недавно усвојила нови Kодекс полицијске етике како би ојачала интегритет и углед полицијских службеника и унапредила професионализам у полицијским редовима. Овај детаљнији Kодекс регулише многе аспекте поступања полицијских службеника, укључујући и њихово понашање на друштвеним мрежама.Нови Kодекс наглашава важност очувања и промовисања достојанства и угледа полицијских службеника. Он такође усклађује домаће прописе са Европским кодексом полицијске етике и међународним актима који се односе на полицијски рад.

Једна од значајних одредби Kодекса односи се на понашање полицијских службеника на друштвеним мрежама. Према новом Kодексу, полицијски службеници не смеју објављивати текстове, коментаре, фотографије, видео или аудио снимке непримереног садржаја који би могао нарушити углед Министарства унутрашњих послова.

Осим регулисања понашања на друштвеним мрежама, Kодекс се такође бави спречавањем корупције и недозвољеног утицаја на рад полиције, као и спречавањем сукоба интереса. Полицајци не смеју тражити или прихватити корист за себе или повезана лица која би могла утицати на непристрасно или професионално обављање дужности.

Такође је забрањено коришћење или откривање неовлашћених података до којих је полицијски службеник дошао у служби или током вршења службе, поготово оних који би могли угрозити ток законитог поступка или права трећих лица.

Поред ових одредби, Kодекс се такође бави правилном употребом информационо-комуникационог система Министарства унутрашњих послова, инсистирајући на томе да се овај систем користи искључиво у службене сврхе.

За надгледање примене новог Kодекса полицијске етике, формирана је Kомисија за полицијску етику. Ова комисија прати примену Kодекса, даје препоруке за његово унапређење и пружа мишљења са препорукама у вези са применом Kодекса.

Нова регулатива има за циљ унапређење професионализма и угледа полиције у Србији, те осигурава да полицијски службеници придржавају највише етичке стандарде у свом раду, укључујући и њихово понашање на друштвеним мрежама.


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept