Početna » ТРАЖЕ КО ЋЕ ГРАДИТИ БРЗУ ПРУГУ БЕОГРАД – НИШ: Први човек „Инфраструктуре железнице Србије“ најавио тендер за извођаче радова на двоколосечно

ТРАЖЕ КО ЋЕ ГРАДИТИ БРЗУ ПРУГУ БЕОГРАД – НИШ: Први човек „Инфраструктуре железнице Србије“ најавио тендер за извођаче радова на двоколосечно

УСКОРО се очекују тендери за извођаче радова на деоницама двоколосечне пруге Београд - Ниш, од 230 километара, која ће на више од 50 одсто те дужине бити пројектована за брзине од 200 километара на сат - истакао је Небојша Шурлан, генерални директор "Инфраструктуре железнице Србије".

Према његовим речима, пројекат је подељен на три секције. Прва је од Ресника до Велике Плане, друга од Велике Плане до Параћина и трећа од Параћина до Трупала.


– За секције два и три очекујемо идејне пројекте да буду завршени у јуну ове године, а за секцију један да буде готова у новембру – рекао је Шурлан.

– „Инфраструктура железнице Србије“, заједно са министарствима грађевинарства и финансија, за радове на тој прузи, обезбедиће 2,75 милијарди евра, кроз кредите Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и Европске банке за развој (ЕБРД), при чему је ЕУ на тај пројекат дала 600 милиона евра гранта.

„Инфраструктура железнице Србије“ лане је извела радове у вредности од приближно милијарду и по евра. Шурлан каже да су добили средства за пројекте чије ће извођење у наредних пет до шест година, комплетно унапредити мрежу српских железница.

– Укупна вредност тих радова се креће од пет до шест милијарди за коридорске пруге и још од једне до три милијарде за регионалне пруге. То је укупан обим, за који нисам сигуран да ћемо обезбедити комплетна средства, али у великој мери сам сигуран да ћемо одрадити те послове – рекао је Шурлан.

Он је нагласио да ће до краја године бити завршена брза пруга од Новог Сада до Суботице, дужине 108 километара. Ту деоницу граде кинеске компаније, а укупна уговорена вредност радова је 1,16 милијарди долара. Каже да је готово пројектовање обнове барске пруге, од Ваљева до Врбнице, на деоници дугачкој 210 километара. Посебно истиче градњу Јединственог диспечерског центра који би требало да обједини функције четири регионална центра која тренутно постоје, у Новом Саду, Београду, Нишу и Ужицу.

– План да се у овој години заврши реконструкција пруге Ниш -Брестовац – рекао је Шурлан.

– У новембру прошле године са бугарском фирмом „Траце“ уговорени су радови на прузи од Сићева до Димитровграда у дужини од 88 километара и вредности од 170 милиона евра.

Два пројекта финансирају Европска унија, ЕИБ и ЕБРД, а то су обилазница око Ниша у дужини од 22 километра, као и „Лот 2“ пруге Сталаћ – Ђунис, дужине 15 километара.

Кроз Western Balkans Infrastructure Framework финансира се пројектовање четири пројекта – пруге Београд – Шид, Ниш – Прешево од 140 километара, Сталаћ – Краљево – Рудница и на крају пругу Батајница – Остружница, која ће бити пруга за теретни саобраћај, како би се избегао пролазак теретних возова кроз сам Београд.

– Из буџета Србије финансирано је пројектовање две регионалне пруге у Војводини, Панчево – Зрењанин – Суботица и Врбас – Сомбор, чијом изградњом ће се растеретити будућа брза пруга од Београда до Суботице – каже Шурлан. – Светска банка финансираће и пројектовање пруге Панчево – Вршац, а очекује да се да то уради и код пруге Рума -Шабац – Лозница.

Како продужити београдске везе

ПРЕДУЗЕЋЕ „Инфраструктура железнице Србије“ заједно са „Путевима Србије“ ради пројекат сектора Ц обилазнице око Београда, од Бубањ потока до Панчева, у оквиру кога ће бити један велики тунел и један комбиновани мост за железнички и путнички саобраћај, а чијом изградњом ће се решити питање транспорта опасних материја кроз Београд. Шурлан је навео израду саобраћајне студије која треба да укаже на начине повезивања београдског железничког чвора и будућег метроа, коју су уговорили Саобраћајни факултет и ЦИП, а такође су урађени тендери за пројектовање три станице, у Макишу, на Карабурми и у Новом Београду.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept