Početna » Treba li Nemačkoj obavezno služenje vojske?

Treba li Nemačkoj obavezno služenje vojske?

од Паланка данас
0 Коментар

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner (Christian) usprotivio se predlogu reaktivacije obaveznog služenja vojnog roka.

Obavezno služenje navodno može da ojača nemačku vojsku, Bundesver, ali „ekonomska cena obaveznog služenja bila bi veoma visoka, uz manjak radne snage i društvo koje stari“, rekao je Lindner.Uz to je dodao kako ne veruje ni da je izvodljiva regrutacija čitavih generacija.

Rešenje, prema Lindneru, može da bude jačanje rezervnog sastava Bundesvera.

Ministar odbrane Boris Pistorijus (Pistorius) sada razmatra modele obaveznog služenja, uključujući praksu skandinavskih zemalja.

U Švedskoj se, na primer, registruju cele generacije i kontaktiraju. Tako se pravi početna selekcija i test za službu. Samo deo generacije na kraju služi vojsku.

„Bilo bi moguće da se građani dobrovoljno javljaju da služe u Bundesveru tokom dugog vremena, uporedo sa svojim poslom u civilu“, obrazložio je Lindner svoj predlog za jačanje rezerve.

To je, prema njegovim rečima, način da se regrutuju stručnjaci u oblastima kao što je sajber odbrana, što inače ide teško.

U Nemačkoj je obavezno služenje vojnog roka suspendovano 2011. Međutim, zakon predviđa da služba za muškarce može ponovo da se pokrene u slučaju građanskih nemira i za odbranu države.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept