Početna » У ИНВАЛИДСКУ ПЕНЗИЈУ МОЖЕТЕ И СА 20 ГОДИНА, ЈЕДНА СТВАР ЈЕ КЉУЧНА-ОВО СУ ОДГОВОРИ НА СВЕ НЕДОУМИЦЕ

У ИНВАЛИДСКУ ПЕНЗИЈУ МОЖЕТЕ И СА 20 ГОДИНА, ЈЕДНА СТВАР ЈЕ КЉУЧНА-ОВО СУ ОДГОВОРИ НА СВЕ НЕДОУМИЦЕ

од Паланка данас
0 Коментар

У ПИО фонду свакодневно пристиже велики број питања везаних за остваривање права на пензије. Доста корисника се интересује и за инвалидску пензију, као и каква је процедура, шта је потребно од документације.

Нека од најчешћих питања будућих корисника инвалидске пензије јесу да ли комисија узима у обзир и медицинску документацију коју је издала приватна клиника.
Из ПИО Фонда кажу да Орган вештачења Фонда вештачи на основу медицинске документације издате од стране надлежних државних здравствених установа и на основу прегледа осигураника, али се прихвата и медицинска документација – налази, резултати лабораторијских тестова, мишљења и сл. коју су издале приватне клинике, под условом да постоји одговарајући печат приватне здравствене установе, факсимил и потпис лекара.

Након спроведеног поступка за остваривање права на инвалидску пензију, подносилац захтева може се обратити надлежној филијали Фонда ради добијања оригиналне медицинске документације и копије налаза, у складу са ЗУП-ом.

Један потенцијални корисник је навео да је на боловању скоро шест месеци па га занима која је процедура за излазак на инвалидску комисију и да ли он треба да поднесе захтев.

Kада је реч о дужем трајању спречености за рад (проузроковане болешћу или повредом на раду), а најкасније по истеку сваких шест месеци непрекидног боловања, односно ако је осигураник у последњих 18 месеци био спречен за рад 12 месеци са прекидима, изабрани лекар или други стручномедицински орган дужан је да запосленог са потребном медицинском документацијом упути на инвалидску комисију ради утврђивања губитка радне способности.

С тим у вези запослени је дужан да најкасније у року од 15 дана од дана упућивања на инвалидску комисију поднесе захтев за покретање поступка ради утврђивања губитка радне способности пред надлежном организационом јединицом, кажу из Фонда ПИО.

Различити услови за стаж

Да би лице стекло право на инвалидску пензију истовремено морају бити испуњени услови у погледу постојања инвалидности и стажа осигурања пио.рс/ср/инвалидска-пензија.

Законом су прописани различити услови у погледу навршеног стажа осигурања, у зависности од узрока настанка инвалидности, и то:

− ако је инвалидност проузрокована повредом на раду или професионалном болешћу, без обзира на дужину стажа осигурање,

− ако је инвалидност проузрокована повредом ван рада или болешћу, под условом да је губитак радне способности настао пре навршења година живота прописаних за стицање права на старосну пензију и да има навршених пет година стажа осигурања.

Изузетно, осигураник код кога је инвалидност проузрокована болешћу или повредом ван рада настала до навршене 30. године живота, право на инвалидску пензију стиче под повољнијим условима у погледу стажа осигурања, и то:

– ако је инвалидност настала до навршене 20. године живота – потребно је годину дана стажа осигурања

– када је инвалидност настала до навршене 25. године живота – потребно је две године стажа осигурања

– када је инвалидност настала до навршене 30. године живота – потребно је три године стажа осигурања.

(Пензионисани)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept