Početna » У СУБОТУ ПОЧИЊЕ ПОПИС СТАНОВНИШТВА-КОЛИКЕ СУ КАЗНЕ ЗА ОНЕ КОЈИ ОДБИЈУ ПОПИСИВАЧЕ?

У СУБОТУ ПОЧИЊЕ ПОПИС СТАНОВНИШТВА-КОЛИКЕ СУ КАЗНЕ ЗА ОНЕ КОЈИ ОДБИЈУ ПОПИСИВАЧЕ?

од Паланка данас
0 Коментар

У Србији у суботу почиње попис становништва, домаћинстава и станова и трајаће до краја октобра. Грађани ће одговарати на 69 питања, а на три није обавезно дати одговор. Онима који одбију да учествују у попису следе казне, а директор Завода за статистику Миладин Kовачевић каже да је то крајњи инструмент и нешто што никако није циљ.

Миладин Kовачевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је попис огроман посао, али да су спремни.Објашњава да се попис спроводи једном у десет година, као и да овај попис касни једну годину због пандемије, будући да је био планиран за април прошле године. Грађани ће одговарати на 69 питања, а Kовачевић каже да попис траје отприлике 30 минута, али да то није стриктно.

Указује да нема питања на која треба унапред да припремимо одговор.

– То су мање-више сва стандардна питања која следе препоруке УН и Евростата. Ми се у свему прилагођавамо међународним стандардима“, наводи Kовачевић.

Додаје да су сва питања била постављена и на попису 2011. године, па и на ранијим.

– Највећа иновација у овом попису је електронско пописивање. Пописивачи иду са рачунарима и у лаптопима је апликација коју је израдио сам Завод, то је производ домаће памети, и то ће много да убрза поступак, јер се прескачу операције које следе након пописа, а то је унос података -, наглашава Kовачевић.

Објашњава да се то сада све одиграва онлајн, јер пописивач сваког дана након обављеног посла шаље све податке у централну базу.На питање како ћемо знати ко су пописивачи, Kовачевић наводи да ће сви имати легитимацију Републичког завода за статистику и овлашћење.

Постоје и питања на која не морамо да одговоримо на попису, а Kовачевић наводи да су то етничка питања – национална припадност, вероисповест и матерњи језик.

Уколико одбијемо да учествујемо у попису, следи казна.

– Према закону о попису увек се уводи та санкција и она је крајњи инструмент – нешто што никако није циљ саме операције. Пописи су једна тековина и историјска и културна, а пре свега државна и они се спроводе у свим државама које имају статистичке установе – објашњава Kовачевић.

Kада је реч о висини казне, она је од 20.000 до 50.000 динара.

– Нешто се односи и на пописиваче уколико изађу изван својих уобичајених овлашћења, а део и на грађане који одбију да учествују у попису – закључио је Kовачевић.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept