Početna » УПРАВА ЦАРИНЕ УКАЗАЛА НА ИНТЕРНЕТ ПРЕВАРУ КОЈА КРУЖИ СРБИЈОМ

УПРАВА ЦАРИНЕ УКАЗАЛА НА ИНТЕРНЕТ ПРЕВАРУ КОЈА КРУЖИ СРБИЈОМ

од Паланка данас
0 Коментар

На званичној Фејсбук страници Управе царина Републике Србије објављено је упозорење за све грађане да не наседају на актуелну превару која се односи на „освајање награде“ и њено преузимање на граничном прелазу Хоргош.

„Случај госпође која је позвала прелаз Хоргош како би преузела смарт који је наводно освојила на наградној игри – није усамљен. Наиме, током викенда нам се обратило још неколико пратилаца којима се догодила слична ситуација, само што је “награда“ требало да буде лада нива… И њима је речено да аутомобил треба да преузму на прелазу Хоргош, али претходно треба да уплате око 25 евра за “трошкове поштарине за пословну документацију“. У случају да вам на кућну адресу стигне обавештење о томе да сте на наградној игри добили аутомобил који треба да преузмете на прелазу – нека вам се, као да сте цариник, одмах упале лампице да ту нешто није у реду. Гранични прелаз Хоргош нема ништа са овим случајем, па саветујемо још једном да не уплаћујете никакву “поштарину“, већ случај пријавите полицији…“, наведено је у објави.Из Управе царина поделили су и фотографије поруке коју су грађани примали на Инстраграму од стране корисника који је на овој друштвеној мрежи регистрован као Нива_Легенд:

„Честитамо! Број који сте Ви написали је извучен и одлуком наше комисије, Ви сте добитник аутомобила Лада Нива Легенд! Молимо Вас да нам доставите податке за слање уговора о поклону, како бисмо регулисали порезе и правну процедуру, и како бисмо имали потребну документацију за превоз и царину. Након потписивања докумената ће Вас надлежна служба контактирати у вези свих детаља и договора, у вези транспорта и свега осталог.

Међународна пошта доставиће уговор из нашег седишта у Русији у Србију, а затим ће Вам домаћа Пошта донети уговор на адресу. Поштарину за пословну документацију, по правилнику поште сноси прималац- око 25е. Наравно, поштарина се плаћа поштарима приликом доставе. Правилник је такав јер искључиво прималац награде може лично преузети документацију. Потребно је напоменути: Добитници НЕМАЈУ НИKАKВЕ ТРОШKОВЕ ШТО СЕ НАС ТИЧЕ. Ми плаћамо и превоз, царину и све остало. Потребно је да нам пошаљете: Име, презиме, адресу и број телефона. Још једном честитамо!“ , наводи се у поруци.Уколико добијете овакав или имејл сличног садржаја, будите обазриви, не одговарајте на поруку и не упоштајте се у даљу преписку.

Подсетимо, такозвана нигеријска превара и даље је актуелна у Србији и вреба лаковерне преко мејлова и порука, нудећи велику зараду, ако се унапред уплати одређени новчани износ на име трошкова потребних за спровођење неког посла, новчане трансакције, наследство из иностранства и слично.

Нигеријска превара је метода вршења кривичног дела преваре уз помоћ рачунара и најчешће почиње писмом или електронском поруком, која је осмишљена да изгледа као да је намерно послата примаоцу поруке и углавном почиње убеђивањем.

Реч је о преварама које примаоцу могу одузети не само новац, већ и идентитет на основу личних података добијених од примаоца поруке.

Жртаве преваре треба да сносе наводне трошкове отварања одређених рачуна да плате таксе и порезе, провизије на трансфере или да уплате депозите, а жртва се константно држи у заблуди помоћу фалсификованих докумената.

Нигеријска превара је подврста популарне интернет преваре зване „фишинг“, што у преводу знаци пецање, којом преваранти на сличан начин краду податке за приступање мејлу или банковном рачуну.

Постоји и нова врста „фишинга“ под називом „вишинг“, која се разликује по томе што преварант не шаље поруке на све имејл адресе које има, већ само на одређене, људима који су му циљна група.

До имејл адреса преваранти долазе на два начина, сакупљањем са интернет сајтова институција и компанија или куповином листе адреса од хакера на „дарк вебу“.

Упозоравамо све грађане Србије да обрате пажњу на мејлове сличне садржине и да добро размисле о могућим последицама по њихове рачуне.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept