Početna » ВОЗАЧИ, ЕВО ШТА СЕ МЕЊА ОД 5. ЈУЛА: Многи ће бити у озбиљном проблему

ВОЗАЧИ, ЕВО ШТА СЕ МЕЊА ОД 5. ЈУЛА: Многи ће бити у озбиљном проблему

ЦЕНА техничког прегледа за путничка возила, која се креће се од 3.070 до 6.020 динара, није тако давно утврђена и не очекујемо да ће се мењати у скорашње време, изјавио је члан Одбора групације техничких прегледа при Привредној комори Србије (ПКС) Андрија Вујичић.

Вујичић је казао да групација тренутно највише ради на томе да се измене прописи, који би требало да ступе на снагу 5. јула, а у пракси су непримењиви.ТЕРЕТНА ВОЗИЛА

Навео је да је реч о правилнику о техничком прегледу и правилнику о подели моторних и прикључних возила, а конкретни проблеми се односе на овалност кочница, прикључке за пнеуматске кочне системе и системе за издувне гасове.

– Овалност кочница је веома строго постављена, на око 20 одсто прихватљиве овалности, што није предвиђено чак ни европском директивом, која уређује делатност техничког прегледа. Други проблем су прикључци за теретна возила, односно возила која имају пнеуматски кочни систем, који велики број возила не поседује, што би подразумевало да би морали да их искључимо из саобраћаја, што свакако није у интересу привреде – рекао је Вујичић.

Као трећи проблем навео је уређаје који регулишу издувне гасове, односно катализаторе, који многа возила немају, а требало би да имају.

То би, према његовим речима, значило да би та возила, када после 5. јула дођу на технички преглед, морала да буду искључена из саобраћаја, што би, како је нагласио, био велики изазов за власнике возила.

Зато је, истакао је Вујичић, неопходно дати још времена да се пропис усклади или се власници оваквих возила прилагоде пропису уколико се одлучи да се он одржи у облику у ком је сада.

– Ми смо као Одбор групације техничких прегледа у ПКС на време указали на непримењивост ових прописа и очекујемо да ће законодавац благовремено да их измени – рекао је Вујичић.

ИСТРАЖИВАЊА

Казао је и да је реч о великом броју возила која не испуњавају прописане услове.

Према истраживању које је радио овај одбор, скоро 44 одсто теретних возила не би задовољило услов овалности, а када је реч о путничким возилима, односно возилима врсте Н1 и евентуално Н1 лаким теретним возилима, процена је да око четвртина не би задовољила високо постављени критеријум.

Ово су три проблема

1. Овалност кочница

2. Прикључци за пнеуматске кочне системе

3. Системи за издувне гасове

 

 

 


You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept