Početna » ЖЕТВА ПШЕНИЦЕ У ПАЛАНАЧКОЈ ОПШТИНИ ЈЕ У ПУНОМ ЈЕКУ

ЖЕТВА ПШЕНИЦЕ У ПАЛАНАЧКОЈ ОПШТИНИ ЈЕ У ПУНОМ ЈЕКУ

од Паланка данас
0 Коментар

Жетва пшенице и јечма је у пуном јеку, а према садашњим подацима са терена имаћемо више него довољно хлебног жита за своје потребе али ће приноси бити слабији него лане,изјавила је данас директорка Удружења Жита Србије Сунчица Савовић.„Жетва пшенице ће, ако се настави топло време и без падавина, бити готова за десетак дана и тада ћемо знати комплетну слику стања али свакако можемо очекивати просечан род. Приноси се крећу од три до седам тона по хектару, у бољим годинама знали су да буду знатно већи, но било би превише очекивати да три године заредом имамо рекордан надпросечан род“, рекла је Савовић и навела да су пшеницом засејане рекордне површине од око 725.000 хектара.

Савовић је казала да су на смањене приноса утицале и временске прилике, али да се њихов утицај још више одразио на квалитет рода, па ћемо ове године од региона до региона имати различите проблеме са квалитетом.

Величанствени призор модерног комбајна у житном пољу забележен је у атару села Придворице. Моћна машина брзо савладава житне површине, а златна киша пшеничних зрна брзином светлости преплављује тракторске приколице.

Но тежак и напоран паорски рад далеко је од лирске поетике која надахњује репортерски запис. Тим више што жетвени дан неретко траје и 16 сати.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept