Početna » ЗНАТЕ ЛИ ДА КАЗНУ МОЖЕТЕ ПЛАТИТИ И ЗА СПОРУ ВОЖЊУ?

ЗНАТЕ ЛИ ДА КАЗНУ МОЖЕТЕ ПЛАТИТИ И ЗА СПОРУ ВОЖЊУ?

од Паланка данас
0 Коментар

У саобраћају, брзина игра кључну улогу у одржавању безбедности на путевима. Међутим, осим казни за пребрзу вожњу, закон такође прописује санкције за возаче који возе преспоро и на тај начин угрожавају саобраћај. Преспора вожња, иако мање често наглашавана, може бити озбиљан проблем на путевима, а закон има одредбе које штите безбедност свих учесника у саобраћају.Према Закону о саобраћају у Републици Србији, возачи не смеју да возе преспоро без оправданих разлога који би значајно успорили саобраћај или угрозили друге учеснике у саобраћају. Закон такође прописује да сваки учесник у саобраћају мора да се понаша тако да не омета, не угрожава и не повређује друге учеснике, и да предузме све неопходне мере како би избегао опасне ситуације које произлазе из понашања других учесника у саобраћају, уз услов да својим поступцима не доводи себе или друге у опасност.

Према Закону о безбедности саобраћаја на путевима (Члан 42, став 2), ако возач вози споро у мери у којој омета нормалан саобраћај, дужан је да на првом одговарајућем месту омогући да га друго возило безбедно претекне, обиђе или прође. У супротном, може да плати казну.

Kако бисмо боље разумели ове законске одредбе, важно је истаћи да уколико возач вози спорије од прописане брзине и тиме омета нормалан саобраћај, дужан је на првом одговарајућем месту омогућити другим возилима да га безбедно претекну, обиђу или прођу.

У случају да се не поштују ове одредбе, возачи се суочавају са новчаним казнама. Према закону, новчана казна за возача који вози спорије од прописане брзине и тиме омета нормалан саобраћај износи 5.000 динара.

Напомена: Ова казна се односи на возаче који возе спорије од прописане брзине и тиме ометају нормалан саобраћај. Уколико возач вози спорије од прописане брзине, али не омета нормалан саобраћај, неће бити кажњен.

Уколико возач спорог возила не заустави своје возило како би пропустио колону, чак и упркос наредби саобраћајне полиције, санкције постају озбиљније. У том случају, возач се суочава са шест казнених поена, новчаном казном од 15.000 до 30.000 динара или затвором до 30 дана. Такође, возачу може бити изречена забрана управљања возилом у трајању од најмање три месеца.

У случају да се овим прекршајем изазове саобраћајна незгода или се угрози безбедност, казне постају још ригорозније. Возач се суочава са новчаним казнама од 30.000 до 50.000 динара, затвором до 60 дана, девет казнених поена и забраном управљања возилом у трајању од најмање пет месеци.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept