Početna » ЈАСЕНИЧАНИ ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН РАДНИХ АКЦИЈА

ЈАСЕНИЧАНИ ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН РАДНИХ АКЦИЈА

од Паланка данас
0 Коментар
D

АКЦИЈАШИ

Клуб акцијаша у Смедеревској Паланци, поштујући вишедеценијску традицију, обележио је 1. април – Дан омладинских акција.



Смедеревска Паланка је некад словила за метрополу добровољног омладинског рада, јер је на радне акције широм некадашње Југославије, испратила преко сто омладинских међу њима и неколико ветеранских бригада. Јасеничани су били учесници првих радних акција после ослобођења у Другом светском рату какве су, на пример, биле сеча дрва на руднику и берба кукуруза у Војводини.

Омладина овог краја градила је и прве послератне пруге: Брчко – Бановићи, Шамац – Сарајево и Кучево – Бродице и аутопут Београд – Загреб. Песма јасеничких бригадиста чула се и на изградњи Новог Београда и фабрике „Иво Лола Рибар,“ али и на изградњи пруге Добој – Бања Лука и Београд – Бар.

Некадашње акцијаше, ударнике са многих радилишта у земљи, у име Клуба акцијаша поздравио је Мирослав Миловановић – Скале, а заједнички ручак у ресторану „Башта“ био је прилика за евоцирање успомена на време ударничког рада у обнови порушене земље, а потом и на многим радилиштима широм земље.

Д.Јанојлић



Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept