Početna » 150 ГОДИНА ОД УВОЂЕЊА СРПСКОГ ДИНАРА КАО НАЦИОНАЛНЕ ВАЛУТЕ

150 ГОДИНА ОД УВОЂЕЊА СРПСКОГ ДИНАРА КАО НАЦИОНАЛНЕ ВАЛУТЕ

Држава Србија данас обележава значајан догађај у својој економској историји - 150. годишњицу српског динара као националне валуте, саопштила је Народна банка Србије (НБС).

од Паланка данас
0 Коментар

Динар је 12. децембра 1873. постао званични српски новац, усвајањем Закона о ковању српске сребрне монете, када је уведен као званична валута Кнежевине Србије. „Овај јубилеј не само да представља значајно историјско достигнуће, већ служи и као сведочанство о постојаности и отпорности економије наше земље”, навела је НБС.Како је истакнуто, током 150 година динар је сведочио трансформацији Србије, од кнежевине у краљевину, преко турбулентних времена заједничке државе Југославије, а на крају и у модерну Републику Србију.

„На овом путу српски динар је остао константа и симбол напретка нашег народа, одраз нашег националног идентитета и наслеђа. Новчанице и ковани новац носе слике наших историјских личности, знаменитости и културних симбола, подсећајући нас на нашу богату историју и културну баштину. Они служе као подсетник на наша колективна достигнућа и вредности које нас дефинишу као народ”, наводи се у саопштењу централне банке.

Гувернер НБС Јоргованка Табаковић је рекла да је данас динар симбол монетарне и опште економске стабилности Србије, валута која привлачи улагање све већег броја инвеститора из различитих делова света.

„Стабилност динара нема алтернативу, јер је тачка у којој се сусрећу интереси свих економских чинилаца – грађана и предузећа, увозника и извозника, улагача и штедиша, корисника кредита, али изнад свега наше државе. Одржати његову стабилност у деценији прожетој бројним глобалним неизвесностима, није био нимало лак задатак, али је то НБС успела и сада је та стабилност њен заштитни знак”, казала је она.

Додале је да су посвећеност одржавању стабилности цена, обезбеђивању стабилности домаћег финансијског система и промовисање стратегије динаризације кључни за подизање важности националне валуте у свету и код међународних улагача, преноси Бета.

Народна банка Србије приредиће 21. децембра изложбу „150 година српског динара” на којој ће, поред актуелног новца Србије, бити приказани и примерци пригодног кованог новца, почев од његове појаве 1968. године до последњих примерака с ликом Николе Тесле.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept