Početna » 2024. ЈЕ ПРЕСТУПНА ГОДИНА: Жене би ТРЕБАЛО да ЗАПРОСЕ мушкарце, а ево КОЛИКО НОВЦА добијају они рођени 29. фебурара

2024. ЈЕ ПРЕСТУПНА ГОДИНА: Жене би ТРЕБАЛО да ЗАПРОСЕ мушкарце, а ево КОЛИКО НОВЦА добијају они рођени 29. фебурара

Вероватноћа да се неко роди баш 29. фебруара је један према 1.000

Преступна година у грегоријанском и јулијанском календару је година која има 366 дана, за разлику од осталих које имају 365 дана. Први дан ове године је понедељак, а последњи уторак.



Преступну годину имамо сваке четврте, а календар у 2024. је потпуно исти као што је био 1912,1940,1968. и 1996. године.

Вероватноћа да се неко роди баш 29. фебруара је један према 1.000 и у свету тренутно живи око четири милона људи рођених на овај дан.

Ове године имаћемо два дана који падају на петак 13.

Како знамо која је година преступна?

Ако су поседње две цифре године дељиве са четири (на пример 2016. 2020. 2024.) у питању је преступна година.

Године које означавају крај века издвојене су од овог правила. Оне морају бити дељиве са 400 да би биле преступне године. То значи да је 2000. била и да ће бити 2400. али 2100. година то неће бити.

Зашто имамо преступну годину и шта је то „преступна секунда“?

Једна Сунчева година траје отприлике 365 дана, пет сати, 48 минута и 46 секунди. Ових додатних нешто више од пет сати управо су разлог за то што постоје преступне године и 29. фебруар.

Преступне година су установљење како би нам помогле у прилагођавању грегоријанског календара соларном календару и како би осигурале на време прославу соларних догађаја попут пролећне или јесење равнодневице сваке године. Међутим, чак ни додатни дан у фебруару сваке четврте године не може осигурати потпуно тачно усклађење због чега се научници каткад позивају на „преступну секунду“.

Народна веровања

Балканци сматрају да се преступне године не ваља венчавати јер како верују ти бракови не опстају дуго.

Уколико ипак дође до венчања, пожељно је да девојка запроси момка, а ако он одбије мора да јој поклони пољубац и пар свилених рукавица.

Верује се да воће које се посади преступне године рађа сваке друге, па чак и сваке четврте. Међутим, уколико баш морате ове године да садите воће, већне плодове ћете убрати ако га засадите на јесен.

Родити се 29. фебруара значи бити обдарен шестим чулом, па се такви људи сматрају срећницима и верује се како често поседују неке посебне таленте. За децу рођену на овај датум мисли се како су креативна, способна и врло јединствена.

У народу се сматрало да се најопасније враџбине праве на преступну годину, па је требало бити врло опрезан и заштити се правовремено, амајлијама или неким ритуалима. Веровало се, тако, да свака кућа треба да има календар коме се откидају листићи од протеклог месеца. Чим се оконча фебруар, треба откинути листић, запалити га и изговорити: „Нека си отишао, зло ми не радио. Амин“.

За преступне године везана су празноверја

Прва хапшења везана за суђења вештицама у Салему била су издата 29. фебруара 1692. године.

У Русији се верује како преступна година доноси неповољније временске услове и већи ризик од смрти свуда у свету.

На Тајвану удате ћерке се враћају кућама ако је у питању преступни месец, јер се верује како лунарни месец може донети родитељима лоше здравље. Ћерка тако својим родитељима жели добро здравље и срећу.

Попусти на 29. фебруар

У многим земљама трговци дају велике попусте баш на 29. фебруар. Зато обратите пажњу, можда се то догоди и код нас па ћете моћи да купите оно што сте желели по повољнијој цени.

Зашто жене просе мушкарце баш 29. фебруара?

Након што је папа Гргур XИИИ. прогласио грегоријански календар 1582. године, идеја о додавању 29. фебруара сваке четири године чинила се смешном, па су у британском позоришту направили комичну представу у којој се истицало да би жене на тај дан требале заменити сукње за панталоне и понашати се као мушкарци.

Традиција, која се данас назива „Бацхелор’с Даy“, достигла је врхунац почетком 1900-их, а примењује се и данас у Великој Британији.

Троје деце родиле на преступне дане

Две жене родиле су по троје деце управо на преступне дане. Породица Хендриксон из Норвешке добила је бебе 29. фебруара 1960, 1964. и 1968. године. Породица Естес из америчке савезне државе Јута бебе је добила на исти дан 2004, 2008. и 2012. године.

У Ирској је законом уведено правило да сва деца рођена 29. фебруара добију на поклон 100 фунти.

Према Енциклопедији светске баштине Џејмс Вилсон, који је пореклом био Британац, током живота постао је осми премијер Тасманије који је рођен преступног дана и умро баш на тај дан. Он је умро 29. фебруара 1880.године, на његов „17.“ рођендан, односно када је имао 68 година у регуларним годинама.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept