Početna » КАКО ДОБИТИ ПОВРАЋАЈ ПУТНОГ ПОРЕЗА ПРИЛИКОМ ИЗЛАСКА ИЗ ЕУ: Ово су стопе ПДВ-а за сваку европску земљу

КАКО ДОБИТИ ПОВРАЋАЈ ПУТНОГ ПОРЕЗА ПРИЛИКОМ ИЗЛАСКА ИЗ ЕУ: Ово су стопе ПДВ-а за сваку европску земљу

Сваке године посетиоци у Европи изгубе милионе евра у повраћају пореза зато што или не знају да могу да га потраже назад или зато што би могли да сматрају да је процес превише укључен.

То је прилично жалосно јер када купите практично нешто у Европској унији (ЕУ) платићете чак 25 одсто ПДВ-а – а у многим случајевима путници изван Европе могу да траже повраћај пореза приликом повратка у своју матичну земљу. У ономе што следи рећи ћемо вам тачно шта треба да знате и урадите како бисте уштедели много новца следећи пут када посетите Европу.



Шта је тачно ПДВ?
Термин ПДВ се односи на порез на додату вредност, порез на потрошњу који плаћају потрошачи када купују одређене артикле или услуге. То није исто што и порез на приход или приход.

Када посетите Европу и купујете производе и услуге, цена обично укључује ПДВ. Локалци наравно плаћају исти порез, разлика је у томе што не могу ништа да потраже назад.

Ко је стопа ПДВ-а у Европи?
У ЕУ стопа пореза на додату вредност обично варира између 5 и 25 одсто, у зависности у којој сте земљи. Неке земље ЕУ такође примењују различите стопе ПДВ-а на различите врсте производа и услуга. Оне се често категоришу или као супер-смањене, смањене или стандардне.

Ако, на пример, отпутујете у Француску, одређени производи ће укључивати ПДВ од 2,1 одсто, док ће на другима стопа ПДВ-а бити 5,5 одсто, 10 одсто или чак 20 одсто.

Стопе ПДВ-а за сваку европску земљу (од априла 2023.)
Испод је резиме стопе ПДВ-а разних европских земаља, укључујући земље Шенгенске области, као и минималне износе које морате да потрошите да бисте могли да тражите повраћај пореза када одете.

Аустрија (20%) (€75.01)
Белгија (21%) (€125.01)
Бугарска (20%) (250 БГН)
Хрватска (25%) (740 ХРК)
Чешка Република (21%) (2.001 ЦЗК)
Данска (25%) (300 ДКК)
Естонија (20%) (€38.01)
Финска (24%) (€40)
Француска (20%) (€175.01)
Немачка (19%) (€50.01)
Грчка (24%) (€50)
Мађарска (27%) (74.001 ХУФ)
Исланд (24%) (11% на фоод & боокс) (6.000 ИСК)
Ирска (23%) (€75)
Италија (22%) (€154.95)
Летонија (21%) (€44)
Литванија (21%) (€55)
Луксембург (17%) (€74)
Малта (18%) (€100)
Холандија (21%) (€50)
Норвешка (25%) (315 НОК)
Пољска (23%) (200 ПЛН)
Португалија (23%) (€61.50)
Румунија (19%) (250 РОН)
Словачка (20%) (€100.01)
Словенија (22%) (€50.01)
Шпанија (21%) (€0.01)
Шведска (25%) (200 СЕК)
Швајцарска (8%) (300 ЦХФ)
Турска (18%) (118 ТРY)

Шта подразумева повраћај ПДВ-а?
Термин повраћај ПДВ-а односи се на то да власти рефундирају износ ПДВ-а који је посетилац изван Европе платио на производе купљене током посете региону. Ако се производ квалификовао за повраћај новца, а стопа ПДВ-а износи 25 одсто, на пример, ови путници ће моћи да добију пун износ рефундираног пореза када поново напусте ЕУ.

Које врсте производа се квалификују за повраћај ПДВ-а
Тачни производи на основу којих можете тражити повраћај ПДВ-а разликују се од једне до следеће земље. Опште правило је да се ово односи само на предмете који могу да стану у ваш пртљаг. На пример, ако сте купили нови аутомобил у Европи, ПДВ на то се не враћа. Са друге стране, постоји минимална набавна цена која се квалификује за повраћај ПДВ-а. Више детаља потражите у горенаведеој листи.

Одређени производи и услуге такође нису укључени, на пример, дувански производи, хотелски рачуни и услуге.

Када се квалификујем за повраћај пореза на додату вредност?
Да бисте се квалификовали за повраћај ПДВ-а, не би требало да будете стални становник неке европске земље и сигурно сте купили производе током посете Европи.

Ако живите изван Европе на сталној основи, обично ће вас сматрати ‘посетиоцем’ за потребе повраћаја ПДВ-а када путујете у неке европске земље. У тим случајевима не стииете одговорност за ПДВ, због чега вам је дозвољено да захтевате повраћај новца. Када купујете робу или робу у Европи и враћате је у своју родну земљу, то се посматра као извоз – а извоз из Европе је ослобођен ПДВ-а.

Да бисте се квалификовали за повраћај ПДВ-а, набавке би требало да буду више од одређеног износа. То се такође разликује од једне до друге земље ЕУ, али у већини случајева морате да потрошите бар тај износ на одређеној локацији. На пример, ако је минималац 100 евра, не можете да потрошите 10 евра на 10 различитих локација. Мора да буде 100 евра на једној локацији.

Да ли ћу добити повраћај пореза на додату вредност пре него што напустим Европу, или после тога?
Да бисте тражили повраћај ПДВ-а, мораћете да одете из Европе. Само прелазак унутрашње границе између две земље није довољан. Да бисте се квалификовали као извоз, артикли које сте купили морају да напусте Европу.

Да ли се артикли које сам купио преко интернета квалификују за повраћај пореза?
Овде је одговор потврдан, посетиоци се квалификују за повраћај ПДВ-а чак и на артикле које су купили преко интернета. Слична правила за куповину ван мреже важе: морате да живите ван Европе и количина ваше куповине мора да буде већа од минимума који одређује земља у којој се налази онлине продавница.

Шта треба да знате о добијању повраћаја новца за порез на додату вредност
Процедура се често незнатно разликује од земље до земље, али уопштено говорећи, то је оно што ћете морати да урадите:

[1] Уверите се да можете да пружите доказ о томе где живите
Да бисте отклонили процедуру повраћаја новца, од вас ће се тражити да покажете неки вид идентификације који доказује да не живите у ЕУ. Ваш пасош би у већини случајева требало да буде све што вам је потребно.

[2] Урадите потребну папирологију
Замолите власника продавнице да вам помогне око попуњавања релевантног обрасца без пореза. Двапут проверите информације да бисте се уверили да су тачне и да не губите потврде! Власници продавница са туризмом често нуде повраћај новца на лицу места као додатну услугу. Није тешко пронаћи их: они обично приказују знак „ослобођен пореза“ испред своје продавнице.

Ако власник продавнице обезбеди директан повраћај готовине или кредитне картице, највероватније ћете платити (релативно малу) накнаду за услугу.

[3] Уверите се да знате шта треба да радите када дођете на аеродром
Требало би да понесите обрасце за повраћај новца, потврде и артикле које сте купили са стобом у канцеларију за ПДВ на аеродрому. Дозволите довољно времена пре поласка лета. Ако вам трговац није дао тренутни повраћај новца, можда ћете добити повраћај пореза на последњој станици пре него што напустите ЕУ.

То ипак није крај приие. Да бисте се квалификовали за повраћај ПДВ-а, мораћете да докажете да су артикли које сте купили напустили ЕУ. То значи да нећете моћи да тражите повраћај пореза на ПДВ који сте платили ако само напуштате једну државу ЕУ на путу ка следећој.

[4] Потражите царинску испоставу
Ово може да потраје доста времена, зато се потрудите да стигнете раније до тачке поласка. Испред царинске испоставе често постоје прилично дуги редови. Најбоље је да овај корак завршите и пре него што одете на шалтер за пријављивање са пртљагом. То је зато што царински агент можда жели да потврди да се ваше куповине квалификују за повраћај новца. Када ова канцеларија очисти ваше куповине. ставиће царински печат на ваше формуларе да би то било званично.

Да бисте се квалификовали за повраћај ПДВ-а, артикли које сте купили морају бити нови. Не можете добити повраћај пореза на половне производе. Да бисте спречили било какав неспоразум у вези са овим, радије се уздржите од коришћења било које ставке на основу које бисте желели да тражите повраћај пореза. Ако изгледа као да је коришћена стотину пута, царина би могла да одбије да вам надокнади.

Од вас ће често бити затражено и да прикажете предмете које сте купили када дођете у царинску испоставу. Зато радије не би требало да спакујете ниједну од њих у пртљаг који ћете пријавити. Ово је посебно релевантно ако планирате да одете у царинску испоставу након што се пријавите у пртљаг.

Колико ће у просеку трајати пре него што добијем повраћај новца?
Дефинитивно нећеш добити свој новац баш тамо у царинској испостави. Ако сте купили било шта у продавници која ради са одређеним агентом за услуге повраћаја новца, морате да потражите њихову канцеларију или радни сто када дођете на аеродром. Понесите са стобом печатирану документацију. Само запамти да ћеш у овом случају платити скромну провизију.

Уколико нисте купили од неког од ових продаваца, мораћете да пошаљете документацију о повраћају новца путем пужеве поште и сачекате да добијете одговор. Ако сте куповину платили кредитном или дебитном картицом, не заборавите да редовно проверавате изводе из банке.

Обично је потребно око 3 недеље пре него што се повраћај ПДВ-а појави на вашем банковном рачуну. Плаћање чековима такође траје око три недеље да би се обрадило.

Зар не могу да купим артикле у Европи без плаћања ПДВ-а?
Нажалост, то није могуће. ПДВ ће увек чинити део набавне цене и неће вам бити дозвољено да купите ништа без овога.

Најбољи сценарио је ако купујете од трговца који нуди директан повраћај новца. Да, нудиће мало дуже него обично јер ће бити укључено више папирологије, али нећете морати да чекате толико дуго да бисте добили повраћај пореза.

Друга опција је да замолите власника продавнице да пошаље производе које сте купили на кућну адресу. У већини случајева, међутим, то вам неће донети финансијску корист јер ћете морати да платите трошкове испоруке, а такође би могле да буду укључене и увозне дажбине када производи омрежје вашу земљу.

Постоји само један начин на који можете потпуно да заобиђете плаћање пореза на додату вредност, а то је да купите све у бесцарним продавницама. Нажалост, оне се углавном налазе на међународним аеродромима и њихове цене могу да буду високе.

Да бих добио повраћај новца, да ли морам да напустим ЕУ директно из земље у којој сам купио предмете?
Никако. Своје поклоне и сувенире можете купити у једној европској земљи и након тога посетити онолико других земаља ЕУ колико желите, под условом да останете у року. Када коначно одлучите да се вратите у своју земљу, требало би, међутим, да са собом имате производе које сте купили у ЕУ у случају да цариник жели да их провери пре него што вам стави печат на документа.

Каква је ситуација ако ћу возом да напустим ЕУ?
Требало би да можете да добијете печат формуларе за повраћај ПДВ-а на последњој железничкој станици. Да бисте то урадили, у већини случајева ћете морати да сиђите са воза када стигне на станицу и пронађете царинску испоставу.

Ако будете имали среће, цариник ће се укрцати у воз пре него што стигне до границе. Да ли ће се то десити или не зависи од трасе воза и интерних процедура појединачне земље. Најбоља опција вам је да питате на станици када купујете возне карте.

Шенгенске визе и ЕТИАС
Тренутно грађани из земаља не морају 60 да подносе захтеве за шенгенску визу да би посетили Европу. Већина осталих мора да поднесе захтев за такву визу пре него што им се дозволи улазак у регион.

У 2025 земаља којима 60 тренутно није потребна шенгенска виза, већина посетилаца из шенгенске визе мора да поднесе захтев за ЕТИАС или Европски систем путних информација и ауторизације. То укључује путнике из САД. Ако вам је потребно више информација о овоме, посетите wеб etias.com страницу.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept