Početna » АКО ВАС ЗАНИМА КОЛИКО ИМАТЕ РАДНОГ СТАЖА, ЕВО КАКО ДА ПРОВЕРИТЕ! То је одлучујући фактор колика ће вам бити пензија

АКО ВАС ЗАНИМА КОЛИКО ИМАТЕ РАДНОГ СТАЖА, ЕВО КАКО ДА ПРОВЕРИТЕ! То је одлучујући фактор колика ће вам бити пензија

Ево како можете да проверите колико имате радног стажа и да ли вам фирма уопште уплаћује

од Паланка данас
0 Коментар

Многи људи тек пред одлазак у пензију, након подношења захтева, схвате да имају проблем са провером радног стажа. Како не би дошло до компликација и непријатности, јако је важно знати да ли се све уредно уписује будући да некад може доћи до евентуалних грешака у евиденцији.Поступак за остваривање права из пензијског осигурања покреће се код Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (РФПиО), који по службеној дужности води евиденцију о оствареном пензијском стажу.

Како проверити радни стаж

Провера радног стажа није увек била иста. Раније је морало да се чека у редовима на шалтерима ПИО Фонда како бисмо проверили да ли је послодавац све уредно уписао.

Некада су се ови подаци уносили у радну књижицу која је представљала евиденцију целокупног радног стажа. Међутим, данас је та пракса ствар прошлости јер се евиденција врши електронски.

Први корак за проверу радног стажа је прилично једноставан, али вам је потребно физички да одвојите време. Наиме, стаж се може проверити у филијали ПиО Фонда, независно од пребивалишта, одласком на шалтер фонда, као и путем њиховог сајта.

Доступност провере путем интернета је значајно олакшала поступак провере информација, а такође је и смањила гужве на шалтерима.

Ипак, пре првог коришћења сервиса, за проверу радног стажа преко интернета потребна је шифра односно ПИН код за који је неопходно прво отићи до Фонда за пензијско и инвалидско осигурање.

Узимање шифри лично, а не слањем електронским путем предвиђено је како би се обезбедила пуна сигурност и заштита личних података корисника ове услуге, пренели су медији саопштење Фонда ПИО уз објашњење да се шифра узима једном, користи трајно и да је ова услуга потпуно бесплатна.

Корако по корак

У наставку ћемо, корак по корак, детаљно објаснити како проверити радни стаж преко интернета:

1. Дакле, најпре треба попуните „Захтев за издавање шифре за приступ подацима Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање“. Уколико не можете или не желите да штампате и попуњавате овај образац код куће – не морате, јер га свакако можете попунити и на шалтеру ПиО Фонда.

2. Затим са личном картом морате да одете лично до најближе филијале или службе филијале Фонда. Имајте у виду да шалтери филијала ПиО раде сваког радног дана од 8 до 15 часова. Уколико сте претходно испунили захтев код куће, потребно је само да га предате; а уколико нисте онда кажете да желите сами да проверите стаж електронским путем и да вам треба шифра за приступ. Тада ће вам дати да попуните образац и након тога службеници ће вам предати коверту са ПИН кодом.

3. Сада када имате ПИН код, отворите електронски сервис за грађане РФПиО и попуните потребне податке.

Да би се приступило личним подацима из матичне евиденције Фонда ПИО, потребно је унети свој Јединствени матични број грађана (ЈМБГ), ПИН (шифру) која је добијена у Фонду ПИО и верификациони код који се системски појављује сваки пут када се приступи овој страни (дакле, треба га прекуцати са екрана). Након попуњавања сва три поља, треба кликнути на дугме „Пријава“. Ова услуга је бесплатна и можете се реализовати без ограничења.

4. Након тога вам се отвара следећа страница. Треба да кликнете на „Извештај о подацима из матичне евиденције“ – истакнуто црвеном бојом на слици. И тада добијате комплетан извештај.

Важно је знати и да бенефицирани стаж у Србији имају радници неколико професија, а реч је о значајније већем броју од десет.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept