Početna » АНКЕТА РАЗОТКРИЛА ЗДРАВСТВЕНО НЕУКО СТАНОВНИШТВО Бар 20% грађана антибиотике узима на своју руку и без савета лекара

АНКЕТА РАЗОТКРИЛА ЗДРАВСТВЕНО НЕУКО СТАНОВНИШТВО Бар 20% грађана антибиотике узима на своју руку и без савета лекара

Према анкети Градског завода за јавно здравље Београд о употреби антибиотика, која је представљена данас, око 65 одсто испитаника користило је антибиотску терапију током претходних 12 месеци, а 20 одсто је антибиотике узимало самостално и без савета лекара.

од Паланка данас
0 Коментар

 

Антимикробна резистенција (АМР) јавља се када бактерије, вируси, гљиве и паразити више не реагују на антимикробне лекове, објаснили су лекари на конференцији за медије поводом обележавања Светске недеље свесности о антимикробним лековима.Светска здравствена организација упозорава да као резултат отпорности на лекове, антибиотици и други антимикробни лекови постају неефикасни, а инфекције је тешко или немогуће лечити, повећавајући ризик од ширења болести, тешке болести и смрти.

Резултати истраживања су показали да 18 одсто испитаника не примењује антибиотску терапију како је прописао лекар и престаје са терапијом чим осети побољшање, док скоро две трећине (63 одсто) има у својој кућној апотеци антибиотик у резерви.

Овогодишња кампања реализује се под слоганом: „На време промените навике. Делујте сада!“, којим се истиче хитна промена односа заједнице према проблему антимикробне резистенције.

Светска здравствена организација позива на сарадњу и заједнички приступ у обуздавању антимикробне резистенције – јачање превенције (хигијена руку и вакцинисање против заразних болести), рационално прописивање антибиотика и рационална потрошња антибиотика у ветерини.

Проф. др Горан Стевановић, руководилац Клинике за инфективне и тропске болести „Проф др Коста Тодоровић“, Универзитетског клиничког центра Србије у Београду упозорио је да ако се настави пораст антимикробне резистенције, чак и умерено тешке инфекције би могле постати озбиљне по живот, а озбиљне инфекције би могле постати готово немогуће за лечење.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept