четвртак, јун 20, 2024
Početna » БЕОГРАДСКИ ЗООЛОШКИ ВРТ СЕ СЕЛИ НА НОВУ ЛОКАЦИЈУ

БЕОГРАДСКИ ЗООЛОШКИ ВРТ СЕ СЕЛИ НА НОВУ ЛОКАЦИЈУ

За данашњи имиџ врта заслужан је српски вајар Вук Бојовић

од Паланка данас
0 Коментар

Београдски Зоолошки врт који се на Kалемегдану налази од оснивања 1936. године, биће премештен на нову локацију.
Kако се наводе у Управи Града Београда, први човек престонице Александар Шапић сутра ће са сарадницима да посети Аду Циганлију, односно Аду Сафари, где ће убудуће бити животињско царство. Још увек није познато шта ће бити на месту данашњег Врта добре наде подно Београдске тврђаве.

Бео зоо врт основан је 12.јула 1936. године, а свечано је отворено под покровитељством југословенског индустријалца и тадашњег градоначелника престонице Владе Илића. Први становници били су лавови, леопарди, бели и мрки медведи, вукови, неколико врста мајмуна, егзотичних биљоједа и птица.

Тада је Зоо врт је обухватао три и по хектара површине, да би после био проширен на седам, а затим и на четрнаест хектара. Имао је и скроман тераријум и акваријум. Средишњи део, „у природном стању”, грађен је 1940. Врт је био популаран, 1939. било је близу 400.000 посетилаца.

У Другом светском рату врт је погођен током нацистичког бомбардовања Београда априла 1941. године, када су, по речима тадашњег директора Александра Kрстић, погинули и људи из околних зграда, који су се тамо крили мислећи да зоо врт неће бити мета напада.

Три године касније, зоо врт је бомбардован и од стране савезника. Због разарања током рата већи део животињског фонда је изгубљен, као и седам хектара земљишта.

За данашњи имиџ врта заслужан је српски вајар Вук Бојовић, који је био на функцији директора од првог маја 1986. па све до своје смрти у септембру 2014. године.

Најпознатији, али и најстарији становник Зоо врта је алигатор Муја, који је у калемегданске зидине стигао 1937.године, а процењује се да је већ тада имао две или три године. Био је део великог контигента животиња, које су у Београд стигле из неког немачког Зоо врта.

О премештању Зоо врта на обод града говорило се још 2009.године, како би имао више капацитета и за животиње и за посетиоце. Међутим, од идеје се одустало јер је тада утврђено да би евентуално премештање на обод града захтевало огромна средства и да би смањило број посетилаца током године.

Зоо врт се, иначе, сели на Аду Циганлију.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept