Početna » БОЖИЋ ПАДА У НЕДЕЉУ, ДА ЛИ ЈЕ ОНДА 8. ЈАНУАР НЕРАДНИ ДАН? Многи не знају, А ОВО КАЖЕ ЗАКОН

БОЖИЋ ПАДА У НЕДЕЉУ, ДА ЛИ ЈЕ ОНДА 8. ЈАНУАР НЕРАДНИ ДАН? Многи не знају, А ОВО КАЖЕ ЗАКОН

Запослени који ради на дан празника који је нерадни дан има право и на друга увећања зараде

Будући да нам се ближе празници, многи запослени се питају да ли је 8. јануар такође нерадан дан. Када је реч о данима викенда, само у случају да празник који се празнује нерадно пада у недељу, важи правило преношења на први следећи радни дан.Ипак, пошто је верски празник ово правило не важи.

За разлику од државних празника који се могу преносити на први наредни радни дан, у случају да један од датума када се празник празнује пада у недељу, верски празници из члана 4. Закона, не потпадају под то правило – стоји на Параграф Леx-у. Срећом, ако се задеси да радите на дан обележавања Божића, важно је да знате своја права.

Подсетимо, према Закону, ако запослени ради на дан празника, има право на увећање зараде – најмање 110 одсто од основице.

Поред тога, запослени који ради на дан празника који је нерадни дан има право и на друга увећања зараде уколико су испуњени услови за то (увећање зараде за рад ноћу, увећање зараде за прековремени рад и сл).

У 2024. очекује нас чак шест нерадних дана. Прво нам следи Нова година, затим Божић, те Васкрс и 1. мај који ће се наредне године обележавати истог дана.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept