Početna » ЦЕНЕ, ЗАКАЗИВАЊЕ ТЕРМИНА, ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА: Ово је све што треба да знате о издавању и продужавању ПАСОША

ЦЕНЕ, ЗАКАЗИВАЊЕ ТЕРМИНА, ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА: Ово је све што треба да знате о издавању и продужавању ПАСОША

Захтев за издавање биометријског пасоша подноси се лично у полицијској управи ли станици према месту пријављеног пребивалишта односно боравишта

од Паланка данас
0 Коментар

Као и сва друга документа, и пасош има ограничено време валидности и потребно је продужавати га у одређеном временском року.Највеће гужве у полицијским станицама ради издавања пасоша или продужење углавном су пре годишњих одмора, када је најбоље да свој термин закажете електронски преко еУправе, где је потребно да креирате свој налог, а листа слободних термина објављује се на сваке 4 недеље.

Захтев за издавање биометријског пасоша подноси се лично у полицијској управи ли станици према месту пријављеног пребивалишта односно боравишта подносиоца захтева, односно у надлежном дипломатско-конзуларном представништву, при чему је неопходно следеће:

важећа лична карта или уколико се захтев подноси у надлежном дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије, друга јавна исправа из које се може поуздано утврдити идентитет подносиоца захтева;
пасош чији је рок важења истекао или који не може служити својој намени;
уплатница генерисана на порталу еУправе;
није обавезно, али по жељи подносиоца захтева може приложити и фотографија величине 50×50мм („ен фаце“ на једнобојној сивој позадини);
за хитне случајеве – доказ који потврђује разлог хитности поступка (у писаној форми).
Надлежни орган по службеној дужности, уз сагласност странке, прибавља податке из следећих докумената:

уверења о држављанству Републике Србије;
извода из матичне књиге рођених, извода из матичне књиге венчаних, извода из матичне књиге умрлих.
Цене путних исправа

Дана 1. фебруара 2020. године, ступила је на снагу Уредба о цени обрасца путних исправа, визе и трошковима достављања пасоша преко дипломатског или конзуларног представништва Републике Србије („Сл. гласник РС“, бр.8/2020), којом је предвиђено да цена обрасца пасоша који се издаје у складу са чланом 33. став 2. Закона о путним исправама износи 4.200,00 динара. Наведени новчани износ уплаћује се путем генерисане уплатнице која се налази на порталу еУправа.

У случају продужавања, ако пасош важи свега наредних 6 месеци плаћа се само такса од 3.600 динара, а ако је до истека остало више од 6 месеци онда је такса за издавање пасоша 4.200 динара.

Међутим, уколико сте пасош изгубили морате на све то платити таксу од 900 динара. Иста ситуација је и ако желите да добијете пасош по хитном поступку, када на све претходне таксе плаћате таксу од 5.000 динара за издавање по хитном поступку. Значи, коштаће вас 8.600 (уколико до истека пасоша остало шест месеци) или 9.200 динара (уколико пасош истиче за више од шест месеци).

МУП напомиње да је, уколико грађани желе да поднесу захтев за издавање пасоша у земљи, неопходно да поседују важећу личну карту Републике Србије. Путну исправу преузеће лично подносилац захтева, односно законски заступник или лице које он овласти. Приликом преузимања путне исправе, претходни пасош се поништава и враћа имаоцу, на његов захтев.

Лицу које у периоду од пет година изгуби или оштети два или више пасоша, нови пасош се издаје са роком важења од годину дана, осим када лице има регулисан боравак у иностранству на период дужи од годину дана. Лице које поседује важећи пасош издат са роком важења од годину дана, захтев за издавање новог пасоша може поднети најраније 30 дана пре истека рока важења пасоша који је издат на годину дана.

Рок за издавање пасоша

Полицијска управа, односно Полицијска станица у којој је поднет захтев за издавање путне исправе дужна је да реши захтев у року од 30 дана од дана подношења захтева. Уколико је захтев за издавање путне исправе поднет у дипломатско-конзуларном представништву рок за решавања захтева је 60 дана од дана подношења захтева.

У изузетно хитним случајевима (потреба за хитним лечењем у иностранству, обавештење о смрти или тешкој болести члана уже породице, неодложан службени пут) или из других оправданих разлога, ако су уз захтев приложени докази који потврђују разлоге хитности, надлежни орган је дужан да путну исправу изда најкасније у року од 48 сати од тренутка подношења захтева.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept