Početna » ЦИГАРЕТЕ У СРБИЈИ СКУПЉЕ Од половине фебруара десет динара по паклици више

ЦИГАРЕТЕ У СРБИЈИ СКУПЉЕ Од половине фебруара десет динара по паклици више

Због редовног усклађивања акциза, два пута годишње, у јануару и потом за шест месеци у јулу, цигарете појединих произвођача у Србији су већ крајем јанура и почетком фебруара поскупеле, док ће други произвођачи подићи цене од 12. фебруара.

У Службеном гласнику је објављено да су од 29. јануара поскупеле цене цигарета произвођача „Јапан тобако интернешнал“ из Сенте, а „Филип Мориса“ из Ниша од 6. фебруара за по 10 динара по паклици. „Бритиш американ тобако“, како је објављено за исто толико, односно за 10 динара, подићи ће цене цигарета од 12. фебруара.Након ових поскупљења потрошачи ће најјефтиније паковање плаћати 340 динара, а најскупља паклица ће коштати 620 динара. Цене дуванских производа се, иначе, не увећавају аутоматски сваког јануара и јула, већ Влада Србије мора да их одобри и то на основу поднетог захтева сваког произвођача. Нови специфични износ акцизе на цигарете у Србији у 2024. у периоду од 1. јануара до 30. јуна износи 92,61 динара по паклици и виши је за 1,62 динара по паклици од износа који је био до краја 2023.

Влада Србије је у октобру прошле године повећала акцизе на цигарете за осам одсто, односно уместо 84,25 динара држава је од октобра до краја 2023. по једној паклици приходовала 90,99 динара. То повећање акцизе је тада утицало да неки произвођачи подигну цене цигарета за 10 динара.

Циљ измена акциза на цигарете је усклађивање са стандардима Европске уније, по којима би до 2025. држава требало да приходује најмање 90 евра на 1.000 комада цигарета, што је 1,8 евра по паклици.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept