Početna » ЦРНИ ПЕТАК ЈЕ ПРОШАО, А ЕВО КАД НАС ТАЧНО ЧЕКАЈУ НОВА СНИЖЕЊА: Почињу за пар дана, А ОВО је јако важно да ЗНАТЕ

ЦРНИ ПЕТАК ЈЕ ПРОШАО, А ЕВО КАД НАС ТАЧНО ЧЕКАЈУ НОВА СНИЖЕЊА: Почињу за пар дана, А ОВО је јако важно да ЗНАТЕ

Термин "распродаја" може се користити само у случају када трговац затвара продавницу или престаје да се бави том делатношћу

од Паланка данас
0 Коментар

Дана 25. децембра, као и сваке претходне године, по закону почиње сезонско снижење зимске колекције у Србији. Попусти могу да трају све до 10. јануара, тако да имате времена да по атрактивним ценама „уловите“ оно што вам треба.По Закону о трговини, који је ступио на снагу 30. јула 2019. године, сезонска снижења у земљи крећу сваког 25. децембра и 10. јануара, и 1. и 15. јула, а могу трајати највише 60 дана.

Такође, треба да знате да је, према новом закону, ограничено трајање акцијске продаје најдуже 31 дан од дана почетка акције. Долазимо и до још једне веома битне ставке, односно термина које многи „мешају“.

Наиме, снижење и распродаја нису исто.

Термин „распродаја“ може се користити само у случају када трговац затвара продавницу или престаје да се бави том делатношћу. Такође, битно је истаћи да трговце и закон обавезује да снизе барем део артикала.

„Термин распродаја се може користити једино у случају када трговац затвара продавницу или када престаје да се бави том делатношћу. Ни термин снижење не може да се користи ван периода који је дефинисан законом. Може само да се користи акцијска понуда. Акцијске цене, с друге стране, су највише заступљене у маркетима када предстоји неки битан датум/догађај ( славе, Бозић, Нова година, итд)“ , рекао је за наш портал Марко Драгић, правни саветник при НОПС.

Уочи ових битних датума за све купохоличаре, сваке сезоне имамо исти проблем као и пред Црни петак. Посебно обратите пажњу на следеће три ствари:

1. Поједини трговци повисе цене пред снижење, а онда те артикле наводно „снизе“, враћајући им, заправо, првобитну ценовну вредност. Ако сте довољно довитљиви, препорука је да пратите цене неколико дана пред оваква снижења, како бисте били упућени. С друге стране, није тајна да и тржишна инпекција у том случају има посла, односно ингеренцију да несавесне трговце, који свесно варају потрошаче, санкционише прекршајем, тако што ће извршити контролу над пословним књигама трговца и утврдити у ком периоду је цена промењена.

2. Гледајте и квалитет производа тј. декларацију, затим која цена је изложена на рафу, а шта вам је откуцано на каси. Посебно може доћи до забуне ако „натрпате“ корпу, па ни не стигнете да се прерачунате на лицу места. Везано за прехрамбене производе, када потрошач сумња у њихов квалитет, потребно је да упути приговор надлежној инспекцији, у зависности од тога ког покрела је производ (санитарна, пољопривредна, итд).

3. Трговци не смеју да снизе и излажу артикле који су летњи. Како нам је раније појаснио Марко Драгић, правник при НОПС, „када су у питању сезонска снижења, морају се примењивати и поштовати рокови који су предвиђени Законом о трговини; ако је зимско снижење, у том периоду је на снижењу само зимска роба, док када је летње снижење, онда је само летња“.

Ако, на пример, у најави радње стоји да ће цене бити спуштене и до 80%, онда по Закону о трговини мора постојати најмање једна петина робе у асортиману трговца у продајном објекту са ценом сниженом 80%.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept