Početna » ДА ЛИ СЕ ВРАЋА ОБАВЕЗНИ ВОЈНИ РОК? Eво шта каже државни секретар МО Немања Старовић

ДА ЛИ СЕ ВРАЋА ОБАВЕЗНИ ВОЈНИ РОК? Eво шта каже државни секретар МО Немања Старовић

Сарадња са Кином у области војне опреме знатно ће утицати на модернизацију и јачање одбрамбених капацитета Србије, рекао је министар одбране Милош Вучевић.

од Паланка данас
0 Коментар

Фото Министарство одбране

Испоруком кинеског противваздужног система ФК-3 Србији, као и борбених и беспилотних летелица, српска војска је добила нове способности. Такође, најављен је и наставак сарадње са Кином.– Заинтересовани смо за даљи развој одбране Србије. Противваздухопловни систем ФК-3, средњег домета, који никада до сада нисмо имали, са том врстом способности. Заинтересовани смо за даљи развој укупних способности Војске Србије. Једнако је важна набавка беспилотних летелица ЦХ-92 и ЦХ-95, какве такође нисмо имали  – рекао је државни секретар Министарства одбране Немања Старовић.

– Као држава која се води начелима политичке и војне неутралности, тражимо најбоље понуде. Поред цене и квалитета и тог међуодноса, треба да будемо свесни геополитчких околности у којима живимо. Да то што смо се у ранијој прошлости ослањали на увоз наоружања од Руске Федерације, то тренутно није могуће. Нисмо у прилици да купимо за свој новац све оно што желимо – рекао је Старовић.

– Свима је јасно да је Кина најважније увозно тржиште за нас. Подсетићу вас на квалитетне модерне борбене хеликоптере из Немачке, стигао нам је транспортни авион „Каса“ из Шпаније, да се интензивно разговара о набавци ловачких авиона из Француске, недавно смо примили важну испоруку Ханви возила из правца САД-а…

Србија прати дешавања у околини и како истиче саговорник Курир телевизије, мора ићи у корак са њима:

– Битна је транспарентност. И нама смета када видимо да неко унапређује своју војску и наоружава се и зато морамо бити спремни на сваки сценарио, али не због тога што прижељкујемо нешто. Сигуран сам да то раде и сви други системи одбране. Битно је да будемо озбиљни и транспарентни. Ја сам, пре свега, на цивилном положају и сарађујем са припадницима војске, где је нешто другачији менталитет. Јуче смо објавили белу књигу одбране Србије, а то исказује да желимо да смо транспарентни – поновио је Старовић.

Пре тога „утврђен је концепт тоталне одбране и стратегијски преглед одбране“ како је навео министар Вучевић, а Старовић појаснио:

– Он се односи на развој дугорочних планова за сам систем одбране Републике Србије. Војска Србије пре десет година и данас, није иста. Често се спомиње тај пример, да смо 2012. године имали само један авион, а данас имамо 14… Много новца је уложено не само у ратну технику, него и у људе. Од првог јануара имали смо највеће повећање плате за припаднике Војске Србије и пројекту 5.000 запошљавања припадника специјалних јединица…- рекао је Старовић и прокоментарисао да ли ће бити враћања обавезног служења војног рока:

– Темељно се преиспитује суспензија обавезног војног рока, без педвиђања каква ће бити одлука. Постоје аргументи за и против. То је од великог интереса, али има и шири друштвени значај. Унутар система постоји добра воља за тако нешто, а сасвим је сигурно да ништа неће бити „ломљено преко колена“… – истакао је Старовић.Курир

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept