Početna » ДАНАС ЈЕ ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА Добро изабран 15. септембар, кажу историчари

ДАНАС ЈЕ ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА Добро изабран 15. септембар, кажу историчари

Дан српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембар сведочи о једној од највеличанственијих победа у многовековној историји Србије - пробоју Солунског фронта до кога је, како подсећа историчар Дејан Ристић, дошло на данашњи дан 1918. године када се на врху Кајмакчалана победоносно завијорила српска застава.


„Зато празник обухвата не само јединство и слогу већ и националну заставу и слободу“, рекао је Ристић за Тан‌југ поводом празника српског народа. Ристић је нагласио да ако постоји датум када се пледира ка слободи, независности, поносу због припадности српском народу, то је 15. септембар.Он подсећа и да бројне друге старе европске државе имају празничне датуме када славе националне и државне симболе, химну и заставу. „Драго ми је што је наша земља увела овакав празник, а избор датума је био апсолутно историјски исправан“, рекао је Ристић и подсетио да је пробој Солунског фронта и увод у почетак краја Првог светског рата.

„То је оно што треба да се зна и са поносом треба изговарати и сведочити, а многи су то и ван граница наше земље заборавили, свесно или несвесно, намерно или случајно. Пробој Солунског фронта означио почетак краја Првог светског рата, да није било те величанствене победе из претходно величанствене борбе од 1914. до 1918. године Први светски рат би трајао би знатно дуже и однео много више живота“, рекао је он.

Наглашава да је прва велика савезничка победа у Првом светском рату српска победа, победа српског оружја и српског срца – Церска битка. „Један од највећих, ако не и њавећа последња одлучујућа победа у Првом светском рату је пробој Солунског фронта. Рат је почео на нашој теритији, нападом Аустроугарске на Србију, али је оконачан на нашој територији, јуришом слободе, јуришом у слободу који је трајао 45 дана дан и ноћ до 1. новембра када је ослобођен Београд“, навео је он. То су све, како каже, величанствени моменти наше историје, величанствени српски јунаци којима дугујемо слободу и независност.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept