Početna » ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 2024. ГОДИНУ: Ледени дани нас неће заобићи, а ево какво нас време очекује до краја лета

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 2024. ГОДИНУ: Ледени дани нас неће заобићи, а ево какво нас време очекује до краја лета

У јануару нас чекају прави зимски дани, а у априлу је могућ и снег, каже метеоролог Иван Ристић који је дао дугорочну прогнозу до краја лета.

од Паланка данас
0 Коментар

– Планета Земља пролази кроз период глобалног отопљења које је убрзано почело крајем 20. века. Просечна температура на планети за непуних 30 година је порасла за скоро два степена. Балкан, а самим тим и наша земља, суочавају се са још већим порастом температуре за 2,5 степена.
Тај пораст температуре условио је да сада лето залази дубоко у јесен и да смо уместо 30 дана са снежним покривачем добили 30 летњих дана. Ова, 2023. година, је рекордна по глобалној температури од када се врше модерна мерења. Такође, ове године смо постигли рекорд у броју јачих земљотреса и активних вулкана. Према мојој теорији о тајној вези између, климе, вулкана и земљотреса тренутно се налазимо на максималној активности планете када много више геотермалне енергије из језгра Земље стиже до њене површине и доводи до ових промена. Ово ће потрајати барем до 2030. године када ће почети полако да се враћа у нормалу – каже Ристић.

Подсећа да ћемо током ове зиме имати три хладна таласа:

– Први ће почети после Божића и температура ће прво пасти на нормалне јануарске вредности, а може да се деси да буде и нижих температура и биће снега. Прва недеља јануара ће бити пролећна, а друге две биће баш зимске. Температура ће бити око и испод нормале за јануар, а у последњој недељи се очекује пораст температуре и пауза од зиме. Зима се враћа средином фебруара, то је други хладни талас. Трећи талас зиме биће у првој декади марта.

Према његовим речима, пролеће наредне године неће бити толико облачно, хладно и кишовито као претходно.

– У априлу, иако ће бити дана са температуром и преко 20 степени, и 2024. године може да се деси да око 20. априла имамо појаву снега у нижим пределима. Ово се дешава у последње две, три године. Већ у мају би уследио први топлотни талас са температурама око 30 степени. Тога није било 2023. године када током пролећних месеци скоро да нисмо видели сунце до јуна – каже Ристић и додаје да ћемо наредне године имати много више сунчаних дана, биће мање падавина и пролеће ће бити топлије.

Ипак, наглаша да су у мају и јуну могуће и непогоде – пљускови, грмљавина и град.

Лето ће, како каже, имати три или четири топлотна таласа током којих температура може да иде и преко 35 степени.

– Први топлотни талас ће бити крајем јуна, последња недеља јуна и почетак јула. После тога ће да буде променљив период са честом кишом. У другој половини јула стиже још један топлотни талас који ће трајати десетак дана. Крај јула и почетак августа ће бити мало свежији. Средином августа се очекује последњи топлотни талас са високом температуром до 40 степени. Лето ће поново бити топлије у односу на нормалу, тако да рачунамо на вруће лето – наводи Ристић и додаје:

– Температура мора ће 2024. године бити мало нижа у односу на 2023. годину, тако да су мање шансе за суперћелијске олује. Али, постоји шанса да се догоди барем једна суперћелијска олуја. Море ће бити мало хладније пошто ће бити мање облака током пролећа. Када је облачно пролеће, море се брже загрева, температура мора брже расте и онда када дође лето долази до суперћелијских олуја.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept