Početna » ДОПУНА ЗАКОНА О СТАНОВАЊУ И ОДРЖАВАЊУ ЗГРАДА:КОЈЕ ЋЕ ДОДАТНЕ ТРОШКОВЕ ПЛАЋАТИ ВЛАСНИЦИ СТАНОВА?

ДОПУНА ЗАКОНА О СТАНОВАЊУ И ОДРЖАВАЊУ ЗГРАДА:КОЈЕ ЋЕ ДОДАТНЕ ТРОШКОВЕ ПЛАЋАТИ ВЛАСНИЦИ СТАНОВА?

од Паланка данас
0 Коментар

Нацртом измена и допуна Закона о становању и одржавању зграда предвиђено је да власници станова убудуће плаћају нову ставку на месечном нивоу у износу око два евра и то за осигурање зграда за штету према трећим лицима.Плаћање осигурања за заједничке делове зграде се уводи као обавеза, а сами станари би бирали осигуравајућу кућу, пише еуронеwс.рс.

Месечни износ осигурања плаћали би или преко Инфостана или преко уплатнице стамбене заједнице.

Ипак, то неће бити једини додатни трошак. Требало би да плаћају текуће одржавање око 300 динара више, јер ће стамбене заједнице у новим зградама бити у обавези да имају потписан уговор са фирмама за текуће одржавање.

Према Нацрту измена и допунама Закона о становању и одржавању зграда, о којима је завршена јавна расправа, то су две ставке које ће бити веће у односу на трошкове које су до сада имали власници станова.

Обавезно осигурање заједничких делова зграде
Уколико буду усвојена нова решења, уводи се обавезно осигурање зграда према трећим лицима.

– То до сада није било обавезно, него је било по избору станара и стамбене заједнице али смо у пракси имали доста случајева где су штете нанете трећим лицима, на пример од падања фасаде, снега са крова или оштећених тротоара, када су осигуравајуће куће тужиле стамбене заједнице. То су били велики износи – рекао је за Еуронеwс Србија Љубиша Бановачки, председник Удружења професионалних управника.

Kако је навео, осигурање ће бити око два евра по стану месечно, а осигуравајуће куће ће дати своје понуде у зависности од броја станова и висине осигуравајуће суме.

– У зависности од тога да ли зграда има, на пример, раван или коси кров, каква је фасада, у каквом је стању, какви су ризици, осигуравајуће куће ће припремити понуду, али генерално у просеку то је око два евра по стану месечно – објаснио је Бановачки.

Обавезан уговор са фирмама за текуће одржавање
Изменама и допунама Закона уводи се и обавеза да стамбене заједнице имају потписан уговор са фирмама за текуће одржавање, пише еуронеwс.рс.

Нове зграде морале би да имају потписан уговор са неком фирмом за текуће одржавање и хитне интервенције. Та средства се уплаћују на рачун стамбене заједнице.

– До сада су они радили интервентно, на пример када имају квар, позову фирму и то она заврши, а сада ће имати уговор о текућем одржавању које ће исто бити неки додатак на већ постојеће текуће одржавање. Неће то бити велики износи, можда 300 динара више по стану, али опет ће то зависити од тога шта текуће одржавање обавезно подразумева, да ли само излазак због хитне интервенције или неки трошак одржавања, на пример, замену неких делова цеви или неког вентила – рекао је Бановачки.

Он је додао и да је сада прописано текуће инвестиционо одржавање са неким минималним ценама од 470 динара за зграде са лифтом.

– Од тих пара сада плаћају само чишћење зграде, убудуће ће то неко текуће одржавање можда уместо 470 динара, бити 700 или 800 динара – казао је Бановачки.еуронеwс.рс

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept