Početna » ДОЖИВОТНА РОБИЈА ЗА СИЛОВАТЕЉЕ И ПЕДОФИЛЕ: Шта предвиђају измене кривичног законика

ДОЖИВОТНА РОБИЈА ЗА СИЛОВАТЕЉЕ И ПЕДОФИЛЕ: Шта предвиђају измене кривичног законика

СИЛОВАТЕЉИ и педофили у Србији би од следеће године могли да буду осуђени на доживотну робију, предвиђено је изменама Кривичног законика. Како је предложило Министарство правде, изменама је предвиђено да се за све облике кривичних дела силовање, обљуба над немоћним лицем и обљуба са дететом може изрећи и казна доживотног затвора, изјавила је министарка правде Маја Поповић.

од Паланка данас
0 Коментар

Министарка каже да се очекује да измене Кривичног законика буду усвојене током следеће године и истиче да ће бити знатно пооштрене и казне за насиље у породици.Пооштравање казни

– За основни облик кривичног дела насиље у породици предложено је да се пооштри и пропише казна затвора од шест месеци до пет година, уместо казне затвора од три месеца до три године, која је сада прописана. Предложено је и пооштравање казне затвора у распону од једне до 10 година за кривично дело насиље у породици које је извршено коришћењем оружја или оруђа којим је могуће наношење тешких телесних повреда. Садашња затворска казна за то дело износи од шест месеци до пет година – појаснила је министарка.

Како истиче, ако је неким од ових облика кривичног дела насиље у породици нанета тешка телесна повреда или тешко нарушавање здравља жртве, као и ако је жртва малолетник, предложено је да буде прописана казна затвора од три до 12 година. Садашња казна је од две до 10 година.

– Такође је предложено да онај ко прекрши мере заштите од насиља у породици које му је суд одредио буде кажњен казном затвора од шест месеци до пет година, уместо садашњих три месеца до три године. Предложено је да се за све облике кривичних дела силовања, обљуба над немоћним лицем и обљуба са дететом може изрећи и казна доживотног затвора. Када је реч о кривичном делу обљуба злоупотребом положаја, предложено је да онај за кога се утврди да је учинио ово дело буде кажњен казном затвора од шест месеци до пет година – рекла је Поповићева.

Уколико жртва силовања остане трудна, пооштравањем казни силоватељу прети затвор од једне до 10 година, уместо садашње казне затвора од шест месеци до пет година.

Говорећи о томе шта очекује од измена Кривичног законика, министарка Поповић је рекла да се на тај начин шаље јасна порука жртвама насиља у породици, а пре свега, женама, да ће држава најоштрије реаговати са циљем да се сви облици насиља одлучно сузбијају и најоштрије казне сви учиниоци овог кривичног дела.

Према њеним речима, пооштравање казнене политике значајно би охрабрило све жене да не трпе насиље и да га без страха пријаве и буду уверене да ће држава бити ту за њих да их заштити.

Подсмевање жртвама

Хајрија Рамадани из удружења жртава насиља „Хајр“, која је и сама годинама трпела насиље, каже да су предложене измене закона управо оно на чему су жртве инсистирале.

– Одавно причамо о пооштравању закона, дај Боже да када буду донесене нове одредбе оне буду и поштоване. Сигурни смо да претњом доживотним законом и оштрим казнама насиље може да се смањи. Ово је већ постало нестварно колико га има. Држава новим одредбама кривичног закона шаље поруку да насилницима нема места у нашем друштву – објашњава Рамаданијева.

Како истиче, у пракси се често дешавало да они који су на најсуровији начин чинили кривична дела у породици по изласку из затвора наставе са злостављањем.

– У овој причи не сме бити компромиса. Насилници су из затвора излазили још „јачи“ и на тај начин су се подсмевали жртви и читавом систему. Само су настављали где су стали – каже она.

Адвокат: Смањити могућност злоупотребе 

Адвокат Жељко Симић наводи да нема дилеме да је најављено пооштравање мера позитивна ствар, али како објашњава, нада се да ће у новим одредбама закона бити уведен и стандард по коме ће се утврђивати околности догађаја.

– Никоме ко је нормалан не могу да сметају најаве пооштравања закона. Проблем је што у пракси имамо и доста злоупотреба, па долази до поступања и након лажних пријава. Закон треба у делу доказивања да буде јасно дефинисан. Такође, сматрам да би и снимци начињени телефоном требало да постану употребљиви пред судом, што сада није случај. Једноставно, да прави насилници буду кажњени како доликује, али и они који лажно пријављују за насиље – каже Симић.

(Информер)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept