понедељак, јул 15, 2024
Početna » ЕЛЕКТРИЧАРИ УПОЗОРАВАЈУ, ова КОМБИНАЦИЈА МОЖЕ да вас КОШТА ЖИВОТА

ЕЛЕКТРИЧАРИ УПОЗОРАВАЈУ, ова КОМБИНАЦИЈА МОЖЕ да вас КОШТА ЖИВОТА

Старији мушкарац изгорео у стану у Ресавској, запалила се зграда на Бановом Брду, вести су које су нас сачекале у петак ујутру.

Оно што је додатно забрињавајуће јесте да се сумња да је разлог ових трагедија проблем с инсталацијама, а с обзиром на то да су ледени дани још увек ту, скоро свако домаћинство користи више грејних тела како би им у домовима било топло. Управо то, у комбинацији са лошим инсталацијама и уређајима чест је узрок пожара у домаћинствима током хладних зимских дана.– Најопасније је неадекватно руковање под број један. Људи укључују све и свашта у продужне каблове. Потом, незнање и старост инсталације – каже Марко Шаиновић, електричар из Грабовца, а преноси Блиц.

Инсталације у предратним зградама велики проблем

Како нам објашњава, углавном највише проблема са варничењем и пожарима услед неадекватног руковања електричним апаратима има у старим предратним зградама где инсталације нису мењане деценијама.

– У таквим зградама није постојало готово ништа што данас имамо од електричних уређаја. Како се технологија развијала ми данас имамо много тога, од електричних шпорета, замрзивача, фрижидера… Једноставно, те инсталације нису предвиђене за све оно што данас имамо – говори овај електричар.

Проблем је, каже електричар, што се те инсталације нису даље усавршавале и прилагођавале потребама већ су се исте инсталације користиле за напајање свих тих нових електричних уређаја.

– Онда дође до преоптерећења због старости инсталације. Свему постоји животни век. Оптимално је инсталације проверавати на неких 20 до 30 година – указао је он.

Најбезбеднији уређаји за догревање

Он упозорава и на то да је лоша пракса људи што кварцне пећи користе да суше ствари, па лако може да дође до пожара.

– Можда би најбезбеднија грејна тела за догревање зими била уљани, електрични радијатори, ТА пећи, клима уређаји. Разлог томе је што су то све грејна тела затвореног типа, и не постоји контакт са тим врућим усијаним делом – говори он за „Блиц“.

Истиче да упркос томе, иако користимо неки од ових грејних тела до кратког споја, варничења, искакања осигурача, али и пожара може да дође врло лако.

Како долази до кратког споја, варничења, пожара

– Осигурач је и најтања тачка, најтањи проводник у целом струјном кругу, и важно је да он буде доброг квалитета и снаге како не би долазило до хаварије. Кад стари осигурач искочи људи не купе нови, већ често сами замене лице, додају и више њих. Тада је тај осигурач предимензиониран. Када дође до преоптерећења следећи пут он неће искочити, већ се доћи до кратког споја у утичници или неком грејном телу и лако се може запалити – каже електричар Марко за „Блиц“.

До кратког споја и паљења најчешће може да доведе неисправност уређаја и преоптерећење када се преко ноћи укључи више уређаја.

– Људи се морају грејати, поготово када су температуре испод минуса, али морају и да буду одговорни према себи и заштите своје животе. Никако не би требало да на један продужни кабл укључе више грејних тела, поготово ако продужне каблове купе на бувљаку или у неким радњама које нису електричарске. Они су обично лошег квалитета и лако могу да се запале и истопе – наглашава он за „Блиц“

Како подвлачи, прва мера заштите, ако примете да се нешто у стану запалило, је да одмах искључе струју, да ништа не дирају рукама, и да се склоне на безбедно.

Најопаснији уређај за догревање

Грејање на гас је често изузетно ефикасан начин одржавања топлоте у домовима током хладних зимских месеци пре свега јер је врло јефтино. Међутим, важно је да људи знају да, упркос бројним предностима, коришћење гаса за грејање носи са собом велике ризике.

Један од најозбиљнијих је могућност цурења гаса што може имати озбиљне последице, укључујући пожар, експлозије, тровање и друге опасности по живот.

Један од најчешћих извора гаса у домаћинствима је природни гас, који се користи за грејање простора. Ако дође до цурења овог гаса, може доћи до озбиљних проблема, с обзиром на то да је безбојан и без мириса.

Симптоми удисања гаса

Први симптоми удисања гаса вртоглавица, мучнина, губитак свести и чак смрт. Посебно је опасно ако се цурење догоди током ноћи када су људи у стану или кући у дубоком сну. Баш због тога произвођачи обично додају мирис у гас како и га људи осетили ако дође до цурења и на време побегли.

Један од главних ризика цурења гаса је пожар јер је запаљив, па чак и мала варница или пламен могу проузроковати озбиљан пожар и експлозију.

У случају сумње на цурење гаса, важно је одмах напустити просторију или зграду како бисте се удаљили од извора потенцијалне опасности. У том тренутку важно је избегавати употребу електричних уређаја, шибица, упаљача или било чега што би могло изазвати варницу.

АлоYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept