Početna » ЕВО ДА ЛИ ВАМ ДАНАС НА НЕРАДНИ ДАН СЛЕДУЈЕ ДУПЛА ДНЕВНИЦА: Ово ће многе занимати

ЕВО ДА ЛИ ВАМ ДАНАС НА НЕРАДНИ ДАН СЛЕДУЈЕ ДУПЛА ДНЕВНИЦА: Ово ће многе занимати

од Паланка данас
0 Коментар

Међутим, у препоруци Владе јасно пише и послодавцима да запосленима који 8. јануара 2024. године раде, обезбеде права која припадају запосленом за рад на дан празника који је нерадан данВлада Републике Србије усвојила је закључак којим се препоручује послодавцима у нашој земљи да запосленима омогуће да не раде данас на други дан Божића.

Јавне институције су углавном ревидирале радно време 8. јануара, док ће продавнице данас радити, а да ли ви имате права на увећану дневницу?

Радно време пошти, тржних центара и супермаркета је данас измењено, као и јавних институција, док ће приватници углавном радити.

Међутим, у препоруци Владе јасно пише и послодавцима да запосленима који 8. јануара 2024. године раде, обезбеде права која припадају запосленом за рад на дан празника који је нерадан дан.

То значи да препорука Владе није обавезујућа за послодавце и могу да обавежу раднике да дођу на посао, и додатно, ако одлуче да „часте“ своје раднике слободним даном, не морају да им обезбеде дупле дневнице.

Према Закону о раду, ако запослени ради на дан празника, има право на увећање зараде – најмање 110 одсто од основице.

Како Законом, понедељак у овом случају није нерадан дан – послодавац није у обавези да вам исплати увећану зараду.

Нерадни дани у 2024. години

Након Божића, следећи нерадни дани су 15. и 16. фебруара, када обележавамо Дан државности, затим Празник рада који се празнује нерадно 1. и 2. маја и Васкршњи празници који се ове године празнују нерадно 3, 4, 5. и 6. маја и за крај очекује нас Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембар.

То значи да је пред нама још 10 нерадних дана у 2024. години.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept