Početna » ЕВО ДО КАДА ПЕНЗИОНЕРИ МОГУ ДА СЕ ПРИЈАВЕ ЗА БЕСПЛАТНУ БАЊУ: Конкурс је отворен, а ОВО СУ УСЛОВИ

ЕВО ДО КАДА ПЕНЗИОНЕРИ МОГУ ДА СЕ ПРИЈАВЕ ЗА БЕСПЛАТНУ БАЊУ: Конкурс је отворен, а ОВО СУ УСЛОВИ

Право да се јаве на оглас имају и пензионери који су то право остварили применом домаћих прописа.У паланачкој општини, према речима Слободана Пантића председника ОО Пензионера, очекивања су да ће бити више пензионера који ће моћи да користе бесплатну рехабилитацију у бањама, а пријава уз потребну документацију обавља се у просторијама ОО Пензионера радним данима од 9 до 12 часова

од Паланка данас
0 Коментар

 

ПИО фонд је јуче објавио да је расписао оглас за пријем захтева за упућивање корисника пензија на рехабилитацију за ову годину.Пријаве су почеле јуче и трајаће до 25. јануара.

Право на десетодневну бесплатну рехабилитацију у бањама и лечилиштима Србије имају корисници старосних, инвалидских и породичних пензија, који имају пребивалиште на територији Србије, чија пензија износи до 39.850 динара и који осим пензије немају друга лична примања, и који нису користили рехабилитацију почев од огласа за 2020. годину, прецизирано је у саопштењу.

Право да се јаве на оглас имају и пензионери који су то право остварили применом домаћих прописа, а који примају пензију из иностранства (прерачунато по средњем курсу НБС на дан 31. 12. 2023. године 1 евро = 117,1737 динара), под условом да збир тих пензија износи до 39.850 динара.

Наведено је да је уз пријаву потребно поднети пензијски чек, доказ о висини пензије из иностранства (извод банке, потврда иностраног носиоца социјалног осигурања и друго), попуњену пријаву са изјавом на прописаном обрасцу, где жели да користи рехабилитацију, да осим пензије корисник нема других личних примања, да није користио рехабилитацију по огласу у 2020, 2021, 2022. и 2023. године и да овлашћује Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање да, у његово име и за његов рачун, закључи уговор о пословној сарадњи са установом у којој ће користити право на рехабилитацију.

Може се приложити и расположива медицинска документација уколико је корисник поседује, а која није обавезна.

Пријаве се подносе удружењима, односно одборима корисника пензија са подручја филијале Фонда на којој корисник има пребивалиште, а могу се поднети и у најближој организационој јединици Фонда, уколико пензионер у време подношења пријаве борави ван свог места становања.

Корисници са територије АП Косово и Метохија са пребивалиштем, односно боравиштем ван територије АП Косово и Метохија, пријаве подносе најближој филијали Фонда према месту пребивалишта, односно боравишта.

Истакнуто је да чланство у пензионерским организацијама није услов за коришћење овог права.

Ранг листа пензионера који испуњавају услове за упућивање на рехабилитацију објављује се 24. радног дана од дана истека огласа, а на ранг листу се може поднети приговор надлежној комисији, у року од пет радних дана од дана њеног објављивања на огласној табли.

„Комисија је дужна да у року од пет дана размотри поднете приговоре, обавести подносиоце приговора и утврди коначну ранг листу корисника пензија који су остварили право на рехабилитацију, коју објављују на огласним таблама организација корисника пензија Савеза пензионера Србије и Удружења пензионера Србије Независност, Дирекције Фонда, Покрајинског фонда и филијала Фонда“, наведено је у саопштењу.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept