Početna » ЕВО KОЈИ РАЧУНИ ЗАСТАРЕВАЈУ НАKОН ГОДИНУ ДАНА: Ово треба да урадите како вам не би ПРИНУДНО наплатили ДУГ!

ЕВО KОЈИ РАЧУНИ ЗАСТАРЕВАЈУ НАKОН ГОДИНУ ДАНА: Ово треба да урадите како вам не би ПРИНУДНО наплатили ДУГ!

Суд по службеној дужности не води рачуна о роковима, о томе морају да брину потрошачи

од Паланка данас
0 Коментар

Дуговања грађана за рачуне за комуналне услуге, струју, кабловску телевизију, мобилне и фиксне телефоне застаревају у року од годину дана.

Међутим, дуг може да буде наплаћен принудно и након тог периода, а једини начин да корисник то избегне је да уложи приговор на време.

У Националној организацији потрошача Србије (НОПС) истичу да уколико их је неко тужио за застарело потраживање, никако не треба да избегавају решење које им стигне од извршитеља.

– Све услуге које доспевају на месечном нивоу застаревају у року од годину дана, према Закону о облигационим односима, истиче Марко Драгић, правни саветник у НОПС-у и саветује:

– Доказ о уплати треба чувати у том периоду, односно 12 месеци, каже он.

Дешава се да грађани случајно не плате неки рачун или можда нису добили опомену. Ако се деси да их неко тужи за застарело потраживање и стигне им решење од извршитеља, обавезно треба у року од осам дана да уложе приговор и да се позову на застару. Само тако могу да зауставе принудну наплату потраживања.

– Погрешно је уверење грађана да дуг не може да буде наплаћен ако је прошло више од 12 месеци или да ће одбијањем решења која им стижу од извршитеља избећи да плате – објашњава Драгић и додаје:

– Институт застаре се не примењује аутоматски, већ искључиво када се дужник позове на њега у року од осам дана.

Уколико то не учини, како додаје, на крају ће његови трошкови бити вишеструко увећани и дуг ће бити принудно наплаћен. Он указује да је Законом о заштити потрошача забрањено да се корисници условљавају наплатом застарелих потраживања да би им била поново укључена, односно пружена услуга. Међутим, у пракси се то, ипак, дешава.

– Мобилни и кабловски оператери имају право да прекину пружање услуге потрошачима који два месеца нису платили рачун – каже Драгић.

Писмо преко извршитеља

Суд по службеној дужности не води рачуна о роковима, о томе морају да брину потрошачи.

– Дужник свој приговор на застарела потраживања упућује преко извршитеља суду, који доноси одлуку да се обустави наплата – наводи Драгић и додаје:

– Тај поднесак мора да буде сачињен у складу са прописима.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept