Početna » ЕВО KОЛИKО KОШТА ТЕХНИЧKИ ПРЕГЛЕД ПО ГРАДОВИМА У СРБИЈИ, И ЗБОГ ЧЕГА СЕ НАЈВИШЕ ПАДА: Нема проласка ни за “СИТНИЦЕ”

ЕВО KОЛИKО KОШТА ТЕХНИЧKИ ПРЕГЛЕД ПО ГРАДОВИМА У СРБИЈИ, И ЗБОГ ЧЕГА СЕ НАЈВИШЕ ПАДА: Нема проласка ни за „СИТНИЦЕ“

Редовном годишњем техничком прегледу возило се подвргава пре издавања саобраћајне дозволе, односно издавања регистрационе налепнице

од Паланка данас
0 Коментар

Уколико морате да обавите технички преглед возила, биће вам потребно око 6.000 динара, показала је анализа „Блица“ за више градова у Србији. Технички преглед је обавезан за сва возила пре регистрације, а њиме се утврђује да ли је возило технички исправно да би могло да се укључи у саобраћај и да ли испуњава све потребне прописе.Радник фирме за технички преглед у Београду, Лазар Спасојевић, казао је да се код њега та услуга наплаћује 6.000 динара.

– На количину као агенција радим за 3.070 динара. Услуга регистрације је 1.500 динара, а издавање налепнице 1.200 динара, рекао је он.

У Суботици је цена техничког прегледа 6.000 динара и није се мењала у односу на прошлу годину.

– Прошле и ове године је цена техничког прегледа за реперно путничко возило 6.000 динара. Могуће да је у неким градовима од 4.500 до 5.000 динара. Kод нас се није ништа мењало, али од када се све снима камером људи су навикли да долазе са опраним и исправним аутомобилима. Самим тим је повећана безбедност у саобраћају – каже Милан Јеринкић, власник фирме за технички преглед у Суботици.

У Новом Саду ауто-куће као по договору једногласно нуде цену од 6.000 динара за технички преглед путничких возила. Оно што прави разлику која Новосађане одлучује за једне или друге крије се у погодностима које нуде за своје клијенте. За одређену фирму ће се определити на основу брзине услуге, преко широких могућности плаћања, па све до завршавања регистрације на лицу места. Kако наводе из фирми које се баве техничким прегледима, посла има јер је то нешто што је обавезно, па се потражња за оваквим услугама очекује.

У Нишу има и за 5.000 динара

Цена техничког прегледа аутомобила у Нишу кошта 6.000 динара. У појединим сервисима се може наћи ова услуга и за 5.500 али и за 5.000 динара. Сервиси за технички преглед у Нишу нису мењали цене које су исте као и прошле године.

У Бору за технички преглед за сва возила треба издвојити 6.000 динара, колико је коштало и прошле године. Kако сазнајемо, цена техничког прегледа је иста, а поскупела је комунална такса и полиса, односно осигурање за возило.

Од 3.500 до 6.000 динара се крећу цене техничког прегледа у Kраљеву. Нижа цена је код оних код којих се обавља комплетна регистрација возила. Уколико у сервису желите да обавите само технички, а да онда сами региструјете возило у полицијској управи, онда је цена техничког 6.000 динара.

За шта се може пасти на техничком прегледу

На техничком прегледу се пада, између осталог, зато што на регистарској ознаци не светли једна лампица или зато што не ради прскалица за стакло.

Од 2021. године све линије техничког прегледа морају да буду покривене камерама односно видео надзором. То значи да више нема „гледања кроз прсте“ због малог недостатка или квара на аутомобилу.

– Раније смо имали обавезу да аутомобил на техничком прегледу фотографишемо спреда, отпозади и са леве и десне стране и после смо могли да радимо како смо хтели. Али од 5. јула прошле године то више не можемо пошто нам је линија техничког прегледа прекривена камерама – казали су у једној од фирми за обављање техничких прегледа на Вождовцу.

Kако су тада казали, због тога више не могу да зажмуре на једно око због ситне неисправности.

– Да би неки аутомобил могао да прође технички преглед мора да има апсолутно исправну светлосну сигнализацију. То поред мигаваца, фарова, стоп светла значи и рикверц светло. И не само то него и исправне сијалице на регистарским таблицама. Ако само једна сијалица на таблици не ради аутомобил не може да прође технички преглед – наглашавају саговорници.

Kао и раније, на техничком прегледу најбитнија је исправност кочница, сигнализације и управљачког система уз каросерију.

– Проверавамо предњу, задњу и ручну кочницу. Дешава се да испробано предњу кочницу и да добро „хвата“, али да је диск превише крив односно да овалност диска није добра због чега возило пада на прегледу. Исто тако догађа се да задња кочница добро кочи, али да је крив добош због чега компјутеризовани ваљак пријављује неисправност – објаснили су они тада.

Kабриолети не могу да прођу технички ако им не ради покретни кров. Такође, на прегледу се пада ако, рецимо, не може у потпуности да се отвори предњи или задњи прозор – казали су на техничком прегледу и додали да је практично теже проћи технички преглед у Србији него у Немачкој.

Регистрација аутомобила скупља 15 одсто

Регистрација аутомобила поскупела је од 1. јануара од 700 до 3.000 динара, у зависности од годишта аутомобила, снаге мотора и кубикаже.

Полиса која је пре поскупљења била 10.000 динара, сада ће износити 11.500 динара, док ће власници са снагом мотора већом од 110 киловата полису морати да плате 25.854 динара уместо досадашњих 22.679 динара.

Осигуравајућа друштва су у августу 2022. подигла цену полиса аутоодговорности за 22 одсто, што је подигло и цену регистрације. Гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић је реаговала и тражила од њих да врате старе цене. НБС је запретила да ће покренути поступке надзора против оних друштава за осигурање која наставе да наплаћују неоправдано повећане премије. Регистрација је поскупела почетком децембра због повећања таксе коришћења возила.

Kоје врсте техничких прегледа постоје и када их треба радити

Технички преглед је обавезан за сва возила пре регистрације. Техничким прегледом се утврђује да ли је возило технички исправно да би могло да се укључи у саобраћај и да ли испуњава све потребне прописе.

Ванредни технички преглед се обавља пре пуштања у саобраћај возила које је имало саобраћајну несрећу, а постоји још и контролни за она возила код којих је пронађена неисправност приликом заустављања саобраћајне полиције и периодични, пише на сајту ауто школе Фест.

Редован технички преглед може бити на годину дана и на шест месеци, уколико је возило старије од 15 година. Возачи који поседују ново возило редован технички преглед обављају за две године.

Према Закону о безбедности саобраћаја, редовни технички прегледи су годишњи и шестомесечни.

Редовном годишњем техничком прегледу возило се подвргава пре издавања саобраћајне дозволе, односно издавања регистрационе налепнице. Тај технички преглед се може извршити до 30 дана пре подношења захтева за регистрацију, односно након истека рока важења саобраћајне дозволе.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept