Početna » ЕВО ШТА ЋЕ ВОЗАЧИ ЕЛЕKТРИЧНИХ ТРОТИНЕТА У СРБИЈИ МОРАТИ ДА НОСЕ

ЕВО ШТА ЋЕ ВОЗАЧИ ЕЛЕKТРИЧНИХ ТРОТИНЕТА У СРБИЈИ МОРАТИ ДА НОСЕ

Влада Републике Србије усвојила је нацрт Предлог закона о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима (ЗОБС) који доноси многе новине. Највећа промена је дефинитивно казна одузимања возила, коначно је регулисана вожња лаких електричних возила, али је и снижена граница за полагање за Ц и Д категорије.

од Паланка данас
0 Коментар

Овај предлог нацрта Закона о саобраћају биће упућен Скупштини Србије, која ће га највероватније усвојити, а после објављивања у „Службеном гласнику“ ступа на снагу, највероватније почетком септембра.Новим законом биће регулисана и вожња лаких електричних возила – тротинета на електрични погон. Њихова вожња ће бити обавезна тамо где постоје бициклистичке стазе, а уколико их нема, онда могу на коловоз.

Такође, деца млађа од 14 година не смеју да возе електричне тротинете.

Уколико су на улици, возачи морају да имају заштитну опрему – флуоресцентни прслук и кацигу. Такође, биће ограничне брзина, у зависности коју саобраћајницу користе. Ипак, законодавац је направио један пропуст.

„Законом је лако електрично возило дефинисано као возило на електрични погон без седишта, тако да су заборављени електрични бицикли који су остали „правно невидљиви“. Ипак, надам се да ће то бити унето у закон, јер и ту област треба потпуно регулисати. Саобраћај је жива ствар и закон му се мора прилагођавати. Приликом промена Закона из 2009. године нисмо ни претпоставили да ће се појавити електрични тротинети“, објшањава Вујанић.

Оно што брине стручњака за саобраћај је што је Србија од усвајања претходног закона 2009. године, све до 2014. године бележила пад броја страдалих у саобраћају, али од тада до данас, број је скоро константан.

„Ми смо се у једном тренутку изједначили са европским просеком, али од 2014. године безбедност у саобраћају се не побољшава. Kонстантно бележимо око 600 страдалих у саобраћају годишње и плашим се да ни нове измене Закона о безбедности саобраћаја неће битније променити набоље“, каже Вујанић.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept