Početna » ФАЛИ КИША ЗА СЕТВУ И РОД: Недостатак влаге у земљи одлаже пролећне радове

ФАЛИ КИША ЗА СЕТВУ И РОД: Недостатак влаге у земљи одлаже пролећне радове

Каква сетва, таква и жетва.

од Паланка данас
0 Коментар

Управо зато већина ратара чека добре услове за пролећну садњу кукуруза и сунцокрета, јер ораницама овог априла фали влаге. Последица суве земље може бити неравномеран раст култура, што директно води ка мањем роду.Суша у појединим крајевима Србије одлаже почетак сетве пролећних култура, сунцокрета и кукуруза. Тако ће бити на већини ораница у Браничевском округу.

– Нема довољно влаге у земљи, јер падавина није било довољно за ницање пролећних култура, мада су и јесењи услови у проблему – каже Недељко Савић, председник Удружења пољопривредника „Стиг“. – Зато ћемо одложити радове. Без обзира на припрему, недостатак влаге би могао да изазове неуједначен раст усева, па би то аутоматски смањило приносе.

Савић каже да је претходне јесени засадио око 15 одсто мање површина под пшеницом, јер је тада било превише падавина.Пољопривредници тренутно немају рачуницу колико би могли да зараде на пшеници и кукурузу, јер колики ће бити приноси, како наглашавају, зависи и од временских услова.

Како каже Мирослав Матковић, председник Удружења пољопривредника Суботице, у већем делу Војводине би сетва могла да крене ових дана.

– Земља није хладна, довољно се загрејала, али недостатак влаге може да буде проблем – сматра Матковић. – Последњих дана пало је до пет литара кише по квадрату, а минимално би требало да падне десет, а оптимално 20 литара. Од суше пате и пшеница и остали јесењи производи јер се неједнако развијају. Ако не буде довољно кише, озбиљно ће подбацити приноси жита.

Матковић тврди да је одустао од сетве сунцокрета, јер су уљаре понудиле 44 динара за килограм меркатилног зрна, што, према његовим речима, не покрива трошкове.

– Уљаре знају да сунцокрет не може да се лагерује и пољопривредници морају одмах да предају род и не могу да сачекају боље цене – истиче Матковић. – Код кукуруза је другачија ситуација, јер можемо да га складиштимо док не добијемо цену која нам одговара. Откупљивачи, односно уљари би могли да стимилушу производњу, кроз семе или ђубриво, ове године је све то изостало.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept