Početna » ГЕНЕРАЛ О ВОЈНОМ РОКУ: Млади су данас интелигентнији и могу да савладају војну обуку брже

ГЕНЕРАЛ О ВОЈНОМ РОКУ: Млади су данас интелигентнији и могу да савладају војну обуку брже

Генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић рекао је вечерас да је четири месеца обавезног служења војног рока довољно за обуку јер су млади интелигентинији и опрема савременија.

од Паланка данас
1 Коментар

„Предвојничка обука је некад трајала 15 дана, да неко каже да је обучен да користи пушку. Данас имамо савремено оружје и млади су интелектуално способнији. Раније да би извршио артиљеријско гађање, помоћно средство је било оловка и папир и неки средњошколац или студент који зна да израчуна елементе. Данас то ради компјутер и они знају да га користе“, рекао је Миладиновић за Танјуг.На питање да ли ће војска „преваспитати“ омладину, Миладиновић је рекао да сматра да је омладина довољно васпитана као и да познаје проблеме државе.

„Према свим анкетама највећи број младих и старијих су у преко 50 одсто, за служење војног рока“, рекао је Миладиновић.

Истиче да је замрзавањем обавезног служења војног рока за 13 година Војска Србије изгубила на масовности, и да данас нема омладине која има мање од 30 година старости а која се пријављује на добровољно служење.

Додаје да је важан аспект служења војног рока и дисциплина која се тамо усваја, али која је свакако према правилима и прописима.

„У војсци се стално ствара колектив и борба да колектив буде најуспешнији у оквиру своје јединице. Ту је и поштовање ауторитета, и војна дисциплина је заснована према правилима и прописима“, рекао је Миладиновић.

Додао је да је држави потребна припрема за одбрану, и снажна војска, али да Србија није земља која има у плану да ратује на туђим територијама и да, колико год да државу обавезно служење војног рока може да кошта, о цени не треба да се размишља.

„Држава мора да буде спремна за одбрану, не сме да се размишља о цени“, рекао је Миладиновић.Povezane vesti

Коментари онемогућенни

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept