Početna » И ОВИ ПЕНЗИОНЕРИ ЋЕ ИМАТИ ПОПУСТ НА СТРУЈУ ОД НОВЕ ГОДИНЕ: Промењен је критеријум

И ОВИ ПЕНЗИОНЕРИ ЋЕ ИМАТИ ПОПУСТ НА СТРУЈУ ОД НОВЕ ГОДИНЕ: Промењен је критеријум

Могућност да пензионери са ниским примањима добију статус угроженог купца и попуст уведена је октобарским изменама Уредбе

Влада Србије одлучила је да коригује висину примања до које пензионери могу да остваре право на додатно умањење рачуна за струју за 1.000 динара.Изменом Уредбе о енергетски угроженом купцу, промењен је критеријум за стицање тога статуса тако да гласи да је предуслов за попуст „остварено право члана домаћинства на пензију у месечном износу до и у висини износа од 24.987,67 динара и закључен уговор о снабдевању електричном енергијом на име тог члана домаћинства, односно евидентираност тог члана домаћинства код снабдевача као крајњег купца електричне енергије“.

То значи да ће пензионери који имају уговор о снабдевању електричном енергијом на своје име, а чија пензија не прелази 24.987,67 динара имати право на додатно умањење рачуна у износу од 1.000 динара током грејне сезоне.

Могућност да пензионери са ниским примањима добију статус угроженог купца и попуст уведена је октобарским изменама Уредбе, када је влада одлучила да ће право на умањење рачуна за електричну енергију, гас или грејање имати и домаћинства чији су чланови остварили право на увећану новчану помоћ.

МИнистарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић тада је позвала најстарије суграђане да се пријаве за ову врсту подршке на шалтерима у својим општинама.

„Мислили смо и на оне који нису у могућности да се пријаве лично и њихови рачуни ће се умањивати по службеној дужности. Читав процес је поједностављен како за пензионере, тако и за све остале категорије најугроженијих које на основу Уредбе имају право на значајна умањења рачуна за енергију. Такође, подсећам и да одговорним понашањем према потрошњи електричне енергије сви грађани могу умањити своје рачуне током грејне сезоне и до 40 одсто“, рекла је тада ресорна министарка.

У првој недељи након октобарске измене и допуне Уредбе о енергетски угроженом купцу, близу 87.000 пензионера остварило право на умањење рачуна за 1.000 динара за електричну енергију, које ће важити током грејне сезоне, саопштило је у новембру минситарство рударства и енергетике.

Октобарским изменама Уредбе омогућено је да се поступак остваривања права на статус енергетски угроженог купца спроводи по службеној дужности, кроз размену података између надлежних институција и снабдевача. На тај начин биће значајно увећан броја домаћинстава обухваћених олакшицама.

Влада Србије је, иначе, у децембру 2022. године усвојила Уредбу о енергетски угроженом купцу којом је унапредила критеријуме за остваривање статуса енергетски угроженог купца како би омогућила већем броју домаћинстава да остваре право на умањење рачуна за електричну енергију, гас или даљинско грејање.

Овим прописом, грађанима који са својим примањима не могу да приуште довољну количину енергије за свакодневне потребе, омогућено је смањење рачуна и до 50 одсто.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept