Početna » ИМАМО ПОЈЕФТИЊЕЊЕ Стигле нове цене горива Ево ШТА КОЛИКО КОШТА

ИМАМО ПОЈЕФТИЊЕЊЕ Стигле нове цене горива Ево ШТА КОЛИКО КОШТА

Према подацима који се објављују сваког петка, литар евродизела ће на пумпама коштати максимално 204 динара, док ће бензин европремијум БМБ 95 највише коштати 185 динара за литар.

од Паланка данас
0 Коментар

То значи да је дизел појефтинио за два динара, док је бензин остао исти у односу на претходну недељу.

Цене се објављују сваког петка до 15 часова.Треба рећи и да пољопривредници у Србији у овој години могу да затраже поврат акцизе коју су платили на дизел и биогориво, јер је 1. јануара ступио на снагу нови правилник који уређује ту област.

Повраћај је могуће остварити у износу од 50 динара по литру до 100 литара по хектару пријављене површине. Постоји и ограничење у погледу површине земљишта које се обрађује, а гледаће се колико је горива потребно за обраду засејаних или засађених површина земљишта под конкретном биљном културом, до највише 100 хектара.

Министарство је објавило упутство за подношење захтева за поврат акцизе.

На прошлогодишњем СОР28 донета је и важна одлука о фосилним горивима. Наиме, то је био први пут у три деценије СОР климатских самита да се нације слажу око удаљавања од нафте, гаса и угља –производа који тренутно чине око 80% глобалне енергије.

Споразум посебно позива на „прелазак са фосилних горива у енергетским системима, на праведан, уредан и правичан начин… како би се постигла ‘нето нула до 2050. године’ у складу са науком“.

Документ препознаје „потребу за дубоким, брзим и одрживим смањењем емисија гасова у складу са путевима од 1,5Ц“ и позива нације да на то обрате на пажњу.

Према подацима са данашњих берзи, цена сирове нафте је порасла на 78,373 долара, а цена нафте Брент на 82,092 долара.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept