Početna » ИЗ ПИО ФОНДА НАЈАВИЛИ НОВЕ ПОГОДНОСТИ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ: Од 1. јануара ЛАКШЕ до бесплатне бање, али то НИЈЕ СВЕ…

ИЗ ПИО ФОНДА НАЈАВИЛИ НОВЕ ПОГОДНОСТИ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ: Од 1. јануара ЛАКШЕ до бесплатне бање, али то НИЈЕ СВЕ…

Посебном инструкцијом биће регулисан садржај и вредност пакета солидарне помоћи

Пензионери у Србији од Нове године могу да рачунају на још једну привилегију из касе ПИО фонда. Наиме, Управни одбор Републичког фонда ПИО донео је измене и допуне Правилника о друштвеном стандарду корисника пензија, а кључну новину представља увођење још једног вида друштвеног стандарда.Како је истакла Бојана Поповић, директорка Сектора за финансијске послове у Дирекцији Фонда сада ће већи број корисника који нису способни да рехабилитацију користе самостално, већ им је неопходна пратња друге особе, односно стараоца.

– Важна измена у правилнику односи се и на трошкове за пратиоца када је у питању одлазак на бесплатну рехабилитацију корисника пензије. До сада је Фонд финансирао трошкове пратиоца слепе особе и пратиоца детета које је остварило право на породичну пензију, а неспособно је за самосталан живот и рад, у трајању до 10 дана у току календарске године, у одређеној установи, као и путне трошкове у висини цене аутобуске, односно возне карте ИИ разреда. Нови Правилник предвиђа да Фонд сноси трошкове пратиоца корисника који је остварио право на помоћ и негу другог лица.

ПАКЕТИ ПОМОЋИ

Посебном инструкцијом биће регулисан садржај и вредност пакета солидарне помоћи, односно да ће пакети убудуће бити стандардизовани по питању врсте производа које садрже, као и по питању вредности сваког појединачног пакета. На овај начин подела помоћи биће равноправнија и већи број корисника који су најугроженији биће у могућности да га добију.

Како је навела Бојана Поповићовај после преговора репрезентативних удружењи пензионера са Владом Србије и Министарством финансија, одржани су и састанци са Фондом и дошло се до решења да је ово најбољи начин да се побољша сам положај корисника, а и отвориће се и неке нове могућности за удружења пензионера. То се пре свега односи на развој социјалног дијалога и међународне активности.

Како се наводи у Правилнику, социјални дијалог се остварује кроз организовање трибина, округлих столова и саветовања у земљи, док међународне активности обухватају учешће на међународним конференцијама у иностранству која организују удружења која представљају пензионере и старију популацију.


You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept