Početna » ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ У БИРАЧКОМ СПИСКУ ДОСТУПНЕ ЕЛЕКТРОНСКИ ПОТПУНО БЕСПЛАТНО: Од данас могуће подношење захтева за упис или промену података

ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ У БИРАЧКОМ СПИСКУ ДОСТУПНЕ ЕЛЕКТРОНСКИ ПОТПУНО БЕСПЛАТНО: Од данас могуће подношење захтева за упис или промену података

МИНИСТАР информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић и в. д. директора Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Милан Латиновић присуствовали су данас промоцији нове услуге на Порталу еУправа – Захтев за упис/промену података у Јединственом бирачком списку.

од Паланка данас
0 Коментар

Нова услуга грађанима омогућава да посредством Портала еУправа изврше увид у податке који се о њима воде у бирачком списку, поднесу захтев за њихов упис или промену, као и да им одговарајуће решење у облику електронског документа буде достављено у њихово еСандуче.– Србија је далеко одмакла у дигиталној трансформацији јавне управе, а да су грађани озбиљно прихватили савремени, дигитални начин комуникације говори и податак да тренутно у Републици Србији више од 2 милиона регистрованих еГрађана користе на стотине различитих електронских услуга, приступајући Порталу еУправа али и многим другим државним порталима, укупно њих 57. То значи да трећина нашег становништва може нa пример електронски извод из матичне књиге или држављанство брзо и једноставно да обезбеди путем рачунара или мобилног телефона, 24 сата дневно, са било које тачке на планети и да га добије у еСандуче на Порталу еУправа – истакао је министар Јовановић и додао да је услуга промене података у јединственом бирачком списку идентична некадашњој папирној услузи, само се сада врши у електронском облику посредством Портала еУправа.

Јовановић је нагласио да грађани могу да изврше увид у податке који се о њима воде у бирачком списку, као и да поднесу захтев за њихов упис или промену без одлазака на шалтер и да је услуга потупно бесплатна.

– Покретањем ове услуге наставили смо да радимо на додатном унапређењу Јединственог бирачког списка, једне од најажурнијих евиденција у земљи, и направили нови искорак у потпуној дигитализацији и стварању управе по мери наших грађана и привреде, а све у циљу свеукупног напретка државе Србије. Министарство државне управе и локалне самоуправе наставиће да активно прати потребе грађана и обезбеђује им да на најбржи и најефикаснији начин, уз уштеду значајног времена и новца, остваре своја права – поручио је министар Мартиновић.

Он је додао да су у последњих десет година остварени импозантни резултати у области реформе јавне управе и грађанима уштеђени милиони сати чекања на шалтерима. Како је навео, Србија данас има више од два милиона еГрађана, што значи да су се све генерације, укључујући и пензионере, изузетно добро снашле у коришћењу савремених информационих технологија.

Да би грађани покренули ову услугу, потребно је да буду пунолетни држављани Републике Србије који су регистровани корисници Портала еУправа и пријављени мобилном апликацијом ConsentID или квалификованим електронским сертификатом. Након пријаве на Портал еУправа, корисник може извршити увид у своје податке кликом на екран Јединствени бирачки списак и по потреби поднети захтев за измену података.

Услуга је бесплатна, а свака особа може искључиво за себе да поднесе захтев. Рок за поступање надлежног овлашћеног лица за ажурирање бирачког списка је 24 часа од пријема захтева.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept