Početna » КАДА ЋЕ СЕ ГРАНИЦА ЗА ПЕНЗИЈУ ЗА МУШКАРЦЕ И ЖЕНЕ ИЗЈЕДНАЧИТИ? Тренутно не важе исти услови

КАДА ЋЕ СЕ ГРАНИЦА ЗА ПЕНЗИЈУ ЗА МУШКАРЦЕ И ЖЕНЕ ИЗЈЕДНАЧИТИ? Тренутно не важе исти услови

Године живота за одлазак у старосну пензију се не гледају ако осигураник има навршених 45 година стажа

од Паланка данас
0 Коментар

Према најновијим условима за одлазак у пензију, жене радни век могу да заврше са навршених 63 године и 8 месеци живота, и минималних 15 година радног стажа. Практично, у односу на прошлу годину, граница је померена за 2 месеца и оно ће се наставити све до 2032. године када ће се граница за мушкарце и жене изједначити.Према закону о пензијском и инвалидском осигурању измењеном 2014. године, предвиђено је да се до 2032. године женама годишње повећава временски период за одлазак у пензију за два до шест месеца, све док се не стигне до границе од 65 година живота. Петнаестогодишњи стаж остаје непромењени услов за све то време.

Године живота за одлазак у старосну пензију се не гледају ако осигураник има навршених 45 година стажа. Тада се може пензионисати без бриге о старосној граници. Ово правило важи за оба пола, пише на сајту ПИО Фонда. Једини услов јесте да су им послодавци све време током 45 година редовно уплаћивали доприносе. Зато би на време требало проверити М-4 образац. Листинг са подацима о стажу и зарадама можете добити и у филијали уз личну карту, бесплатно.

Превремена пензија

Такође, од 1. јануара ове године важе и нова правила за превремено пензионисање жена. Од ове године, жене ће у превремену пензију моћи да иду тек са 60 година живота и 40 година радног стажа.

Колике су пензије од 1. јануара ове године?

Од 1. јануара минимална пензија у Србији у 2024. години, након јануарског увећања од 14,8 одсто, износи 23.684 динара.

Просечна пензија за јануар 2024. године износи око 45.700 динара. Највиши износ пензије за јануар 2024. године износи 229.745,34 динара.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept