Početna » КАДА ПОМЕРАМО КАЗАЉКЕ НА САТУ? Све смо ближе ЛЕТЊЕМ РАЧУНАЊУ ВРЕМЕНА

КАДА ПОМЕРАМО КАЗАЉКЕ НА САТУ? Све смо ближе ЛЕТЊЕМ РАЧУНАЊУ ВРЕМЕНА

Прелазак на летње рачунање времена обавиц́е се крајем марта

од Паланка данас
0 Коментар

И ове 2024. године померање сата је и даље актуелно зато што земље у Европи нису успеле да се договоре око заједничког става. То значи да ћемо два пута морати да померамо казаљке како бисмо добили летње и зимско рачунање времена за 2024. годинуПрелазак на летње рачунање времена обавиц́е се крајем марта. У ноц́и са суботе 30. марта на недељу 31. марта казаљка ц́е се померати од 2.00 до 3.00 сата. Новозеландски ентомолог Џорџ Вернон Хадсон одговоран је за померање казаљки на сату.

Наиме, на основу свог истраживања прилагођавања на живот у различитим условима, дошао је до закључка да је човеку бољи живот дању него ноц́у.

Из тог разлога је 1895. предложио да се казаљке на сату помере два сата унапред како би се током лета користило више дневне светлости него поподне. Праксу померања сата први су увели Немци 1916. године, а потом су им се придружиле Велика Британија и САД. Тренутно, вец́ина земаља у Европи и скоро цела Северна Америка помера казаљке два пута годишње, пише Феникс.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept