Početna » КАКО ДА КУПИТЕ СТАН И ДОБИЈЕТЕ 7000 ЕВРА?

КАКО ДА КУПИТЕ СТАН И ДОБИЈЕТЕ 7000 ЕВРА?

Kуповина стана је велики новчани издатак и зато је важно да се добро информишемо о томе која све права имамо при куповини некретнине, односно да ли нам држава гарантује неку врсту олакшице.

од Паланка данас
0 Коментар

Према актуелном закону и уредбама којима је регулисана куповина некретнина, сви који од 1. јула 2006. нису пазарили никакву некретнину, нити постали њен сувласник, приликом куповине стана долазе на листу оних којима је то прва некретнина што значи и да имају право на делимично ослобађање пореза и на повраћај ПДВ, пише Блиц.Просечан пример говори да за стан од око 60 квадрата, по цени од 1.800 евра за квадрат, уместо 10.800 евра за ПДВ, платићете 3.600 евра то јест биће вам враћено 7.200 евра. И тај новац држава заиста и врати, и то у року од неколико месеци од куповине стана.

Услови и правила, притом су врло децидна.

Први услов, који је већ наведен, јесте да од 1. јула 2006. године нисте купац ниједне некретнине, и да је та коју желите да купите прва у вашем власништву.

Такође, врло је значајно да ли је стан већ био у промету или се ради о новој градњи. Уколико купујете стан у новој градњи, а стан пре тога није био у промету, тада имате право на повраћај ПДВ-а као први купац. У супротном нећете имати могућност да будете ослобођени плаћања пореза, који износи 10 одсто укупне вредности некретнине. Право на ово рефундирање ПДВ-а има свако физичко лице које је држављанин Србије, има пребивалиште у Србији и има минимум осамнаест година.

Још један услов тиче се квадратуре стана на коју купац има право повраћаја ПДВ. Први купац има право на повраћај ПДВ-а за површину до 40 квадрата, а сваки укућанин на 15 квадрата.

Послужимо се једним примером како бисмо разјаснили. У случају да се одлучите да купите стан површине 60 квадрата – ако ћете у стану живети са партнером, сабира се и ваших 40 и његових 15 квадрата на које имате право на повраћај, што значи да ћете имати обавезу да платите порез само за преосталих 5 квадрата.

Ипак, овде постоји једна мала зачкољица. Ако се чланови породице одлуче да поврате порез они губе право да при некој будућој куповини некретнине остваре право на одбитак.

Рокови и документа

Kупац може да поднесе писмени захтев Пореској управи 30 дана од потписивања и овере купопродајног уговора. Тај писмени захтев се зове РФН Образац-Захтев купца првог стана на рефундацију.

Уз тај захтев неопходно је да доставите:

 • оригинал извода из матичне књиге рођених;
 • оверен купопродајни уговор од стране нотара;
 • оригинал уверења о држављанству;
 • фотокопија личне карте купца која мора бити оверена од стране овлашћеног лица као доказ да купац има
 • пребивалиште на територији Републике Србије;
 • фотокопија картице на којој се јасно види број текућег рачуна купца;
 • изјава купца да се ради о куповини првог стана оверена код нотара;
 • потврда од локалне самоуправе да немате некретнину у свом власништву од 1. јула 2006. године.

Уколико се и други укућани одлуче на повраћај ПДВ-а, филијали је потребно и да доставите:

 • изводи из матичне књиге рођених;
 • извод из књига венчаних (за супружника);
 • уверење о држављанству;
 • фотокопија личне карте;
 • потврда о пребивалишту;
 • уверење да се на чланове домаћинства не води ниједна некретнина од 1.07.2006. године.

Шта после подношења захтева?

Након што прикупите и предате сва потребна документа, порески инспектор је задужен да провери да ли су иста валидна, то јест да су сви услови за повраћај пореза испуњени. Инспектор такође одређује износ новца који ће вам држава рефундирати.

Уколико сте испунили све услови, у року од месец дана би требало да буде сачињено крајње решење о повраћају пореза, а 15 дана након што добије решење купац може да очекује исплату новца на свој динарски рачун.

Стара градња

У случају да се одлучите да купите стан у старој градњи, нажалост немате право на повраћај пореза. Према актуелном Закону, само станови у новоградњи, то јест само приликом директне куповине стана од инвеститора власник стиче право на ову врсту олакшице.

Једино чега можете бити ослобођени је порез на апсолутна права који износи 2,5 одсто од укупне вредности некретнине, ако је у питању прва некретнина.

ИЗВОР: БЛИЦPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept