Početna » КАКО ДО 10.000 ЕВРА ЗА КУЋУ НА СЕЛУ? Детаљан водич: Потребна су вам ова документа, а ево и где подносите пријаву

КАКО ДО 10.000 ЕВРА ЗА КУЋУ НА СЕЛУ? Детаљан водич: Потребна су вам ова документа, а ево и где подносите пријаву

од Паланка данас
0 Коментар

Новац за куповину кућа додељиван је у околини Пирота, у селима Пољска Ржана, Велики Суводол и Бериловац. На списку додељених имања су и куће у Новој Црњи, у местима Српска Црња и Тоба као и у општинама Бачка Паланка, Лучани, Владичин Хан, Бач, Кикинда и у Пећинцима…Одржана је и права седница Комисије за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом у 2023. години, на којој је још 109 кућа добило нове станаре. Међу добитницима је 46 парова, 18 самохраних родитеља и 45 самосталних власника, углавном пољопривредника и пољопривредница.

Услови за пријаву

Неколико је услова које млади који желе субвенцију за кућу на селу морају да испуне:

  • да подносилац пријаве нема више од 45 година
  • да је држављанин Србије
  • да има пребивалиште на територији Републике Србије
  • да није власник или сувласник непокретности на територији Републике Србије, изузев пољопривредног земљишта и да исту нису отуђили или поклонили у претходних 5 година

Такође, од подносиоца пријаве очекује се да са продаваоцем непокретности није у крвном сродству; да није у поступку одобравања средстава за куповину непокретности и да у моменту подношења пријаве немају неизмирених обавеза према држави.

Све ове услове морају да испуне оба супружника.

Поред обавезних услова, подносиоци пријаве морају да испуне и само један од следећих услова који се односе на то да се на селу живи самостално у закупљеној кући или у породичној заједници са осталим члановима породице, затим да живи у градској средини у закупљеној непокретности самостално или са породицом и да има намеру да живи на селу.

Занимање је такође важно за остваривање овог услова, па је тако потребно поседовати формално образовање из области медицине, фармације, пољопривреде, ветерине или да да је просветни радник или занатлија. А друга могућност је да подносилац захтева обавља послове чија је природа таква да могу да их раде од куће на селу.

Критеријуми за куће

Куће које подлежу програмима Министарства за бригу о селу такође морају да прођу одређене критеријуме. Сеоска кућа мора да се налази у селу у којем постоји бар један од објеката јавне службе или услуга (здравствена амбуланта, пошта, школа, станица превоза итд.).

Наравно, првенствено мора да испуњава основне услове за живот и становање.

Такође је битно да је уписана у катастар на име продавца, и да је непокретност, као и сви пратећи објекти, изграђена у складу са прописима. Последњи услов је да јој је цена у границама тржишне вредности и да кућа и помоћни објекти нису предмет судског спора.

Обавезна документа које морате да доставите у пријави, као и сам образац пријаве се могу пронаћи у документу Програма објављеном на сајту ресорног министарства за бригу о селу.

Више од 200.000 напуштених кућа

Обезбеђивање стамбеног простора је једно од главних питања са којима се млади суочавају. Зато је оно узето као приоритет у Министарству за бригу о селу.

Поред тога, повећање наталитета, смањење просечне старости становништва и покретање и развој привредних активности су неки од посебних циљева на којима би требало радити у будућности.

Процењује се да у Србији има око 200.000 напуштених сеоских кућа са окућницом, а које су на располагању пољопривредницима и младима који желе да остану да живе на селу.

(Блиц)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept